1/11/07

Δεν χρειάζεται Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ποτέ πριν δεν έχαναν τόσο πολύ οι λέξεις το νόημά τους όσο με την σημερινή ομιλία του Καραμανλή για το περιβάλλον στη Βουλή.

Μια απαρίθμηση γενικών «ενεργειών», προθέσεων, «μελετών», «προώθησης θεμάτων» από αυτά που τόσα απαριθμούνται και «γίνονται» με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να είναι μια απέραντη χωματερή, ένας κρανίου τόπος.

Ξανά-μανά οι βουλευτές του να χειροκροτούν το «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος» που από πίσω κρύβει την ξεδιάντροπη αντιμετώπιση του «έλα μωρά, εντάξει θα ξαναφυτρώσουν» αλλά χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα ενδιαφερόμενα αιγοπροβάτα, οδοστρωτήρες και επενδυτές.

Όλα αυτά για να καταφέρει τι; Να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Λες και είναι θέμα ύπαρξης υπουργείου και όχι προγράμματος η συνολική αντιμετώπιση. Λες και επειδή έχουμε Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ο.κ., έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα στους τομείς αυτούς! Λες και ο Αλογοσκούφης θα διαθέσει κονδύλια -από τα πολλά αδιάθετα- για να γίνει περιβαλλοντική πολιτική όταν κόβει συνεχώς από την παιδεία και την υγεία. Λες και θα σταματήσουν τη λειτουργία τους οι οικοδομική συνεταιρισμοί, θα γίνει άμεσα κτηματολόγιο, θα ελεγχθούν οι χρήσεις φυτοφαρμάκων, χωματερών, των αδίστακτων κυνηγών, θα σταματήσουν τα αυθαίρετα, θα ελευθερωθούν οι ακτές, θα καθαρίσουν τα ποτάμια και οι λίμνες, θα καθαρίσει το «πόσιμο» νερό της Βοιωτίας. Λες και θα σταματήσει η ταξιτζάρα να πετάει το τσιγάρο απ το παράθυρο, η φορτηγατζάρα το πλαστικό ποτήρι του φραπόγαλου. Όλα αυτά γίνονται επειδή δεν έχουμε Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Δεν έχει δει η πρωθυπουργάρα άραγε πριν κάνει όλη αυτή την γελοία απαρίθμηση των «οικολογικών κατορθωμάτων», τα σκουπιδιάρικα των Δήμων που παίρνουν και τα προς ανακύκλωση απορρίμματα μαζί με τα υπόλοιπα;
Αν λοιπόν στην Ελλάδα του 2007 η ανακύκλωση είναι ακόμα ζητούμενο, πως περιμένουμε να γίνει οτιδήποτε περισσότερο;

Ήταν όμως η συζήτηση στη Βουλή μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τον Αλαβάνο να κάνει μια έξοχη τοποθέτηση, να επισημάνει τα προβλήματα και να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να παίξει σήμερα η αριστερά στο καίριο θέμα της οικολογίας και της σχέσης μας με το περιβάλλον. Να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει και ουσιαστικός και συγκεκριμένος λόγος και προτάσεις πέρα από τα δοκιμασμένα και αποτυχημένα μονοπάτια στείρας «ανυπακοής». Όπως άλλωστε ουσιαστικές και συγκεκριμένες είναι και οι θέσεις του Μιχάλη Παπαγιαννάκη όπως παρατίθενται στο site του Στάθη Χαικάλη.

Ναι λοιπόν δεν χρειαζόμαστε Υπουργείο Περιβάλλοντος για επικοινωνιακούς λόγους, για να δείξει η κυβέρνηση πως έχει οικολογική ανησυχία, αλλά για να αναδειχτεί στην ουσία άλλο ένα αποτυχημένο υπουργείο μηδενικής πολιτικής θέλησης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μ' αρέσει που μού'χες πει σ' ένα σχόλιο ότι θέλω άλλη χώρα... Προφανώς, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να σώσει τη χώρα από τους κατοίκους της. Ούτε μια περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να μας κάνει να σταματήσουμε να λειτουργούμε μόνο για την πάρτη μας και για τ' άλλα και τους άλλους γαία πυρί μειχθήτο. Ούτε πρόκειται οι Δήμοι να έχουν ξεχωριστά απορριματοφόρα για τα προς ανακύκλωση υλικά. Διότι στη χώρα του "ό,τι δηλώσεις είσαι" όλα γίνονται για το (μισο)φαίνεσθαι κι αν πάει κάποιος να ταράξει τα νερά, τον στέλνουμε αδιάβαστο (δες τι έπαθε ο μακαρίτης ο Τρίτσης, πιο πρόσφατα ο Μάνος, κλπ). Αρκούμαστε στο newspeak που μας βολεύει και τελειώνει το θέμα. Εδώ, ακόμα και σήμερα ταρίφες στραβώνουν όταν μπαίνω στο ταξί τους και φοράω ζώνη -όπως έκανα και παλιότερα και στράβωναν ακόμα περισσότερο- κι εσύ μου λες για περιβάλλον και κουραφέξαλα... Κι αν δεν με πιστεύεις, δες τι γίνεται τώρα στη Ζαχάρω και τα ξανασυζητάμε...

Ψυχάκιας είπε...

Εγώ διαφωνώ απόλυτα μαζί σας..Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι απαραίτητο για την Ελλάδα για λόγους Ψυχολογικούς και "Άφεσης Αμαρτιών".

Ο Έλληνας περνάει με κόκκινο και δεν φοράει ζώνη επειδή ΦΤΑΙΕΙ το Υπουργείο Δημοσίων Έργων για τις λακκούβες στους δρόμους.

Ο Έλληνας κλέβει τον Έλληνα επειδή φταίει το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Έλληνας πληρώνε "Ιατρόχαρτα" επειδή ΦΤΑΙΕΙ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Ο Έλληνας σκοτώνει τον Έλληνα στο γήπεδο επειδή ΦΤΑΙΕΙ το Υπουργείο Αθλητισμού.

Ο Έλληνας κλέβει τον τουρίστα επειδή ΦΤΑΕΙ το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Έλληνας γιατρός "τα παίρνει" επειδή ΦΤΑΕΙ το Υπουργείο Υγείας.

Ο Έλληνας είναι αμόρφωτος επειδή ΦΤΑΕΙ το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Έλληνας καταστρέφει το περιβάλλον επειδή ΦΤΑΙΕΙ.....

.....βλέπετε; Υπάρχει κενό!!

Πρέπει κάποιος να φταίει, άδικα ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια;;;

Ανώνυμος είπε...

Ψυχάκια, δεν έχουμε υπουργείο αθλητισμού. Αν δεν κάνω λάθος, μια γενική γραμματεία είναι, στο υπ. παιδείας.

Κατά τα άλλα, έχεις δίκιο. :)

Ανέστη, αν υπήρχε υπουργείο περιβάλλοντος θα έπρεπε να κάνει και απολογισμό έργου. Και κάποιος θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Ο Αλαβάνος είχε καλό λόγο, μα, ως συνήθως, η εκφώνηση ήταν άθλια, αδικώντας τα όσα είπε. :( Τον άκουγα ραδιοφωνικώς (εργαζόμενη γαρ) καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια.

Ψυχάκιας είπε...

..για την ακρίβεια είναι Υφυπουργείο του Υπουργείου Πολιτισμού.

ανεστης είπε...

Κατάλαβε κανείς τίποτα απο τη συζήτηση; Είδατε έστω και ένα τίτλο; Είδατε κανέναν να νοιάζεται και να ανησυχεί;
Αυτή η έλλειψη αντιδράσεων είναι το σημάδι ότι η ατζέντα της κυβέρνησης δεν θα περιλάβει θέματα περιβάλλοντος στο κοντινό ή και μακρινό μέλλον...

Ψυχάκιας είπε...

Και όμως έχεις άδικο....

Νοιάζεται το BBC!!

http://thekatantia.blogspot.com/2007/11/blog-post_05.html