11/1/08

Οι διαπλεκόμενες συμφωνίες του κ. Αλογοσκούφη



Ο ατσίδας (αριστερά) και το κορόιδο (δεξιά)



“…Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της διεθνούς εταιρίας πληροφορικής Microsoft.





Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η συμφωνία, που προβλέπει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους μαθητές και φοιτητές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Δημόσιο, είχε υπογραφεί το 2006 από τον κ. Αλογοσκούφη και τον Πρόεδρο της Microsoft κ. Bill Gates, στο πλαίσιο υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κυβέρνησης και της στενότερης συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής…”

Ποιος άραγε θα ξεσηκωθεί για την συμφωνία του Αλογοσκούφη με τη Microsoft (στη Λισσαβόνα είχαν δώσει τα χέρια τον Ιούλιο του 2006), που υποθηκεύει τα συμφέροντα της χώρας στους μεγαλοκαρχαρίες της Microsoft;

Όταν σε όλο τον κόσμο επεκτείνονται τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα Linux (για να να σταματήσει κάποτε το αίσχος της συνεχώς ανανεούμενης πατέντας του λειτουργικού αλλά και για να μπορεί ο κάθε χρήστης να προσαρμόζει το λειτουργικό στις ανάγκες του), χρειάζεται τεράστιο θράσος για να παρουσιαστεί η συμφωνία σαν επιτυχία.

Το ανοιχτό λειτουργικό άρχισε από καιρό τώρα να γίνεται απειλή για τα συμφέροντα της Microsoft που αποκάλεσε το Linux «καρκίνο». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft είχε δώσει εντολή στα τοπικά του παραρτήματα να κάνουν γενναίες εκπτώσεις, ή να διαθέσουν ακόμα και δωρεάν τα Windows(!) σε μεγάλους εταιρικούς και κρατικούς πελάτες όταν βλέπουν ότι πρόκειται να χάσουν την δουλειά από το Linux
(memo του Olrando Ayala τον Μάιο του 2003).

Όταν αυτό άρχισε να αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα των παγκόσμιων νταβατζήδων της πληροφορικής, ο Gates και ο συνεταίρος του πήραν τους δρόμους και άρχισαν να χτυπάνε πόρτες και να επιδεικνύουν φάκες με τυράκι για να δουν ποιος αφελής θα ήταν διαθέσιμος να κάνει συμφωνία μαζί τους αντί να προσχωρήσει στη διεθνή τάση. Και ανάμεσα στους διάφορους τριτοκοσμικούς βρήκαν και τον κ. Αλογοσκούφη. Όταν έγινε η επερώτηση στη Βουλή για τη συμφωνία αυτή, τι απάντησε ο κ. υπουργός; Ότι ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα για ανοιχτό κώδικα (κρίνοντας προφανώς από τα προγράμματα και τα παιχνίδια που έχει εγκαταστήσει στο laptop του).

Λίγο πριν γίνει η συμφωνία της Λισαβώνας to 2006, βγήκε η παρακάτω είδηση:
"Με την αιτιολογία ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει καλύτερες και φτηνότερες λύσεις, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ακύρωσε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη Microsoft. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτήν την απόφαση διότι το συμβόλαιο που είχε με την εν λόγω εταιρία στην ουσία της έδινε το μονοπώλιο στις εφαρμογές γραφείου. Η κίνηση αυτή της Νορβηγίας έρχεται σε μια εποχή που πολλές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τη σχέση τους με τον κόσμο του λογισμικού, και ειδικότερα με τη Microsoft, την οποία τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει για την πρακτική της να χρησιμοποιεί το μονοπώλιο λειτουργικών συστημάτων της για να επεκτείνει της διείσδυσή της σε άλλες αγορές. Έχουν πληθύνει οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι μια καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν για τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν open-source λογισμικό, όπως το λειτουργικό σύστημα Linux και εφαρμογές όπως το OpenOffice.org......"

Αν λοιπόν αυτή η συμφωνία σας κύριε Αλογοσκούφη δεν είναι καραμπινάτη διαπλοκή, δεν ξέρω τι άλλο είναι.

11 σχόλια:

kelly alamanou είπε...

Aνέστη μου δεν θα ασχοληθώ με τους ως άνω διαπλεκομένους αλλά και ακρως βαρετούς "Κυρίους".
Πέρασα να αφήσω ευχές από καρδιάς για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανέστη, συμφωνούμε απολύτως. Σε μία εποχή που όλοένα και περισσότεροι στρέφονται στο ελεύθερο λογισμικό που και πιο ευμετάβολο είναι και πιο λειτουργικό, εμείς στρεφόμαστε στους γίγαντες γιατί τάχα είναι ασφαλέστεροι. Μα όταν χαρίζουμε στρατηγικά κομμάτια του δημοσίου σε έναν ιδιώτη πόσο ασφαλείς θα είμαστε; Το ίδιο δεν έγινε ακι με τις υποκλοπές; Και πώς ξέρουμε ότι δε θα ζητάνε από τη Microsoft να καρφώνει υπαλλήλους του Δημοσίου οι οποίοι γράφουν ανώνυμα ενάντια στις κρατικές πρακτικές ή δεν κάνουν ανώνυμες αλλά ουσιώδεις καταγγελίες (κάτι ανάλογο με την Κίνα);

ανεστης είπε...

@Kelly
Καλή χρονιά και σε σένα. Πως εξαφανίστηκες έτσι;

ανεστης είπε...

@Δείμος
Κι όχι μόνο. Τα παιδιά που διδάσκονται πληροφορική στα σχολεία, ασκούνται πάνω στα προγράμματα της MS! Επίσημα παρακαλώ! Για να εξασφαλιστούν οι μελλοντικοί πελάτες... Για ανοιχτά λογισμικά ούτε κουβέντα απο κανένα.

Ανώνυμος είπε...

...Ναι, αλλά, χωρίς τη συμφωνία με την Microsoft, θα είχε ο Αλογοσκούφης φωτό χειραψίας του με τον Bill Gates; Όχι, βέβαια! Άσε που, έχω αμφιβολίες αν πραγματικά γνωρίζουν στην κυβέρνηση αληθινά τι είναι το open-source software...

ανεστης είπε...

@Khlysty
Δεν ξερω αν τα ξέρουν αυτά, αλλά σίγουρα ξέρουν τι χάπατα είμαστε εμείς...

K-Top είπε...

Μήν ξεχνάς όμως την έλλειψη δυναμικού που υπάρχει στη γνώση των open source συστημάτων. Μέσα από κολοσσούς όπως η Microsoft υπάρχει η δυνατότητα επαίδευσης σε ένα κλειστό δομημένο σύστημα, με τα θετικά του και τα αρνητικά του τα οποία όμως τα γνωρίζεις από πριν.

Αντίθετα, σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, είναι αδύνατο να βρείς πολλούς πραγματικά εξιδεικευμένους σε περιβάλλον Linux, ακόμη και αν έχεις και λεφτά να τους πληρώσεις (θα έχεις από αυτά που γλυτώσεις από τα licences). Για αυτό και μόνο το λόγο, η μετάβαση από αυταρχικό και δομημένο στο ελεύθερο και άναρχο δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Σίγουρα πάντως θα μπορούσε να γίνεται μία πρώτη επαφή στα σχολεία με το Linux αφού ένα τέτοιο εγχείρημα θα έδινε κίνητρο στους μαθητές να το ψάξουν παραπάνω ενώ παράλληλα δεν απαιτεί και μεγάλο κόπο για τους καθηγητές αφού έτσι και αλλιώς τα βασικά θα διδάσκουν μόνο.

FuSmOKer είπε...

Και λίγα λες Ανέστη..
Αντί να προσλάβουν 100 ή 1000 άτομα να δουλεύουν πάνω στον κώδικα του linux και να τον βελτιώνουν συνεχώς καθώς και άλλο GNU software κάθονται και ασχολούνται με τον "θείο" Bill και τα σ(vista) του...

Χώρια ότι με οpen source δεν χρειάζεται να χεις ούτε antivirus και τέτοιες βλακείες, ούτε firewall ούτε τίποτα από αυτά (μόνο κάνα image γιατί ποτέ δεν ξέρεις)..
Κατα τ' άλλα ασχολούνται ακόμη με τον Bill..

FuSmOKer είπε...

Λες και η ΙΒΜ είναι χαζή και αφελής γι' αυτό διέκοψε συνεργασίες με Microsoft πριν 2-3 περίπου χρόνια και έχει προσλάβει ΙΤ seniors (πάρα πάρα πολλούς) να δουλέυουν πάνω σε κώδικα linux και open source γενικά..

Και επειδή θα μου πεις.. μα τα laptop τα thinkpad έχουν προεγκατεστημένα windows, θα σου πω ότι εκείνη την περίοδο είναι που έκανε την κίνηση ματ και έδωσε το pc hardware (όσον αφορά τα laptop) στην κινεζική -και τεράστια εταιρία- Lenovo..
POS εφαρμογές της πλέον βασίζονται σε open source κώδικα :)

Και επειδή εδώ οι καρεκλοκένταυροι ό,τι να ναι, μπορεί να θεωρούν την ΙΒΜ καμιά εταιριούλα της σειράς, εγώ πάντως θυμάμαι, επειδή την περίοδο εκείνη δούλευα εκεί, ότι με το που τα σπάσαν με την Microsoft ανοίγανε σαμπάνιες.
Και φυσικά τώρα, 2-3 χρόνια μετά, μόνο χαμένη δεν πήγε.
Sorry για την κατάχρηση χώρου αλλά έφερα ένα παράδειγμα.

(η μεγαλύτερη απειλή του Bill δεν είναι τα linux, αλίμονο, αλλά οι διάφοροι black hats ή lamers αν θες)

ανεστης είπε...

@ Atron / Fusmoker
Το μέλλον είναι στο Linux (σε εταιρικές / επαγγελματικές χρήσεις), διότι όλες οι μεγάλες εταιρίες πλέον απαιτούν ανοιχτό λειτουργικό για να μην εξαρτώνται απο το προστατευμένο και "κλειδωμένο" λογισμικό του κάθε προμηθευτή που προκαλεί και ασυμβατότητες. Απο τη στιγμή λοιπόν που αυτή είναι η τάση στις μητροπόλεις, είναι σίγουρο οτι η Ελλάδα θα ακολουθήσει. Οι αποφάσεις να δεθούμε στο άρμα της Microsoft είναι τραγικές γιατί για άλλη μια φορά δεν ευνείται η ανάπτυξη προς την κατέυθυνση της διεθνούς τάσεις.
Για άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας αποδεικνυονται τραγικά λίγοι

ανεστης είπε...

(διεθνούς τάσης)