18/3/08

Πόσο γρήγορα θα ξεφουσκώσει ο Τσίπρας;


Συμπαθάτε με αλλά εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που δημιούργησε το «φαινόμενο» και τη «θύελλα» Τσίπρα που σαρώνει στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα δεν κατάφερα να αποκωδικοποιήσω το γιατί οι συμπολίτες μας φαίνονται να γοητεύονται από ένα πρόσωπο που ακόμα δεν έχει δώσει το παραμικρό ίχνος γραφής.

Εκτός δηλαδή από το γεγονός οτι ο Τσίπρας βρίσκεται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του τη στιγμή που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος (ένα πείραμα που μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρηθεί από άλλο πολιτικό σχηματισμό), ειλικρινά δεν βλέπω -ακόμα- λόγο να συρρέουν οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων προς ένα πολιτικό κόμμα που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν απαξιωτικά (με εκλογική δύναμη επιπέδου 3%), μέχρι που δεν κατάφερνε κάποιες φορές να καταλάβει έδρανα στη βουλή.

ΟΚ, ένας λόγος να είναι η κρίση του δικομματισμού, οι τραγικά κακές γραφές από τα κομματικά κατεστημένα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Άντε ένας ακόμα λόγος να είναι η κακή διαχείριση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ απο τον ΓΑΠ (να μη ξαναλέμε τα ίδια) που χαράμισε μια λαϊκή εντολή ενός εκατομμυρίου φίλων του ΠΑΣΟΚ (που ας μη ξεχνάμε επίσης συνέρευσαν να τον ψηφίσουν κι αυτόν σα μεσσία αλλαγής χωρίς ουσιαστικά να έχουν τα δείγματα γραφής που είδαν αργότερα προς μεγάλη τους απογοήτευση).

Και σίγουρα ένας τρίτος λόγος πρέπει να είναι η ελπίδα που πάντα ο απογοητευμένος αλλά και παρορμητικός έλληνας έτρεφε σε νέα άφθαρτα πρόσωπα. Η προσδοκία της αλλαγής και της νέας πολιτικής που σχεδόν πάντα διαψεύδεται στη συνείδησή μας μετά από ένα μόνο τέρμινο στην εξουσία.

Εδώ όμως έχουμε μια ουσιώδη διαφορά.
Ο Συνασπισμός είναι αριστερό κόμμα με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή δεν είναι αρχηγικό / αρχηγοκεντρικό. Που σημαίνει οτι οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και όχι από μια μονοπρόσωπη αρχή που συνήθως κάνει τις αντιλήψεις του και κομματικό καταστατικό, επιβάλλει «κομματική πειθαρχία» και ελέγχει τα «κομματικά όργανα».
Που επίσης σημαίνει οτι δεν ανακαλύφθηκε ο νέος προφήτης της κεντροαριστεράς, αλλά απλώς τοποθετήθηκε ως γραμματέας (διότι γραμματέα οφείλουν να διαθέτουν τα αριστερά κόμματα και όχι πρόεδρο ή αρχηγό, όπως γραμματέα όφειλε να διαθέτει και το ΠΑΣΟΚ όταν η δημιουργήθηκε σαν Σοσιαλιστικό Κίνημα).

Άρα τι μπορεί από μόνος του ο συμπαθής κατά τα άλλα Αλέξης Τσίπρας να φέρει στην ελληνική κοινωνία που μέχρι σήμερα δεν είχε παραχθεί σαν ιδεολογία και σαν άποψη από το χώρο του ΣΥΝ και τα στελέχη του;

Και μη με παρεξηγήσετε, μια χαρά μου κάνει αυτή η μαζική στροφή προς τον ΣΥΝ από το εκλογικό σώμα, για χίλιους λόγους. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον οτι όπως είπαμε σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο δεν υπάρχουν ευκαιρίες για προσωπικές "χαρισματικές" πολιτικές και δεύτερον οτι αυτός ο κόσμος όσο εύκολα σε αποθεώνει τόσο εύκολα σα ξεπερνάει και σε αποκαθηλώνει στην πρώτη ευκαιρία.

Οπότε ας καθυστερήσουν λίγο το καβάλημα του καλαμιού στον ΣΥΝ. Και αν θέλουν να διαψεύσουν το μύθο για την αχλάδα και την ουρά της, καλά θα κάνουν να στρωθούν και να παραδώσουν αυτά τα ρημάδια τα «δείγματα γραφής» που θα καθυστερήσουν την άτακτη φυγή των υψηλών ποσοστών σε χρόνο ντετέ.

Υ.Γ. Το «εκλογικό σώμα» σε μια κρίση ευθυμίας και αμφισβήτησης έβαλε τον Ψαριανό στη Βουλή. Αυτό από μόνο του δε λεει τίποτα και ποτέ δεν πρόκειται να πει, αν τα πρόσωπα δεν έχουν χρεωθεί με τις προσδοκίες και τις ελπίδες των πολιτών που τους εξέλεξαν. Ο Ψαριανός λοιπόν όχι μόνο δεν έδωσε ακόμα «γραφή», αλλά σε κάποια συνέντευξη δήλωσε οτι «δοκίμασε και κοκαίνη για να δει πως είναι» περνώντας και την αντίληψη οτι η κόκα είναι τόσο αθώα και μη-εθιστική που ανά πάσα στιγμή μπορείς να την κόψεις χωρίς να τρέξει το παραμικρό.
Αμ παιδιά, αν δε σοβαρευτούμε δεν γίνεται προκοπή...

9 σχόλια:

Elias είπε...

(Να θυμίσω επίσης και τον Σπύρο Βούγια;)

Έχω μία ένσταση, εκεί που λες ότι ο ΣΥΝ, "ως αριστερό κόμμα", θα έπρεπε να μην είναι προσωποκεντρικό και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται συλλογικά.

Έτσι έκαναν τα αριστερά κόμματα; Δε νομίζω. Το δικό μας ΚΚΕ, το σοβιετικό ΚΚ και όλα τα παραμάγαζά του στην Ευρώπη, λειτούργησαν με την κεντρική κομματική γραμμή, την επιβολή της στη βάση και τη συνακόλουθη επικύρωσή της από τους απλούς συντρόφους. Χωρίς καθόλου ουσιαστική συλλογικότητα και δημοκρατικότητα, αλλά με στρατιωτική ιεραρχία και οδηγητές (=Führer, στα γερμανικά).
Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί εξαίρεση; -τώρα μάλιστα που έχει επανδρωθεί από τόσους παλιούς κνίτες και θυμίζει όλο και λιγότερο το τότε ΚΚΕ εσ.

Παρόλα αυτά, δε θεωρώ αρνητικό γεγονός την εκλογή Τσίπρα. Να φεύγουν οι παλιοί σιγά-σιγά...

.liketobite είπε...

Γεγονός είναι πως ο κόσμος έχει ανάγκη ανανέωσης προσώπων κι αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς αποκωδικοποίηση. Έξάλλου μήπως ο Καραμανλής είχε δώσει δείγματα γραφής; Και δεν μιλάμε τώρα για βουλευτιλίκη αλλά για έργο, για προτάσεις, για νέες και εμπεριστατωμένες ιδέες. Κι όμως ο κόσμος τον ψήφισε, μέσα βέβαια από το μαγαζί της Ν.Δ. Τι συνέβει όμως τότε; Μήπως η ανάγκη της ανανέωσης των προσώπων βρήκε χώρο να εκφραστεί μέσα από το αναγνωρίσιμο πρόσωπο του τότε 45άρι; Γιατί όχι λοιπόν κι ο Τσίπρας; Μην ξεχνάμε ότι τις μεγαλύτερες διαρροές από το δίπολο τις έχει ΠΑΣΟΚ και αυτό πάλι δεν είναι τυχαίο. Κάτι η όχι ξεκάθαρη ιδεολογική του έκφραση, κάτι οι χαλίφηδες, κάτι ο πόλεμος που κάνει για αυτοδυναμία με κάθε μέσο, κάτι το νέο πρόσωπο, δεν θέλει και πολύ να βγει μια συνταγή. Μήπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίστηκε και διέθεσε budget για marketing (προώθηση νέου προϊόντος λέγεται νομίζω); Μήπως τελικά είναι όντως συνταγή έτοιμη να τους γλυκάνει όλους; Κι αφού το βουνό δεν πάει στον Μωάμεθ πάει ο Μωάμεθ στο βουνό.

τη καλησπέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Egw pali vlepw toys arxigoys kommatwn ws manager organismwn. Den einai aparaititi i grafiki ikanotita alla i proswpiki ikanotita na metatrepei se ergo oramata kai thewries. epi tis prakseis tha doyme an o tsipras kataferei na ginei o hgeths toy kommatos toy

Ayto pou eipes einai thewritika swsto kai o synaspismos htan to mono mi proswpokentriko komma tis ellikis politikis skinis(pisteyei kanei oti to kke den einai prwsopokentriko).

O Synaspismos omws itan forum idewn, epi alavanou egine komma me ksekatharous stoxous(diafwnw me toys stoxoys toy alla ayto einai allo thema), kai o tsipras einai to kerasaki stin toyrta, i reklama i tampela afentiko einai akoma o alavanos.

ανεστης είπε...

@elias
Ναι, μιλάω για αριστερά κόμματα και όχι, δεν παίρνω σαν πρότυπο το σοβιετικό μοντέλο. Αυτό που ακριβώς καλείται να εκπροσωπήσει ο ΣΥΝ είναι μια ανθρωποκεντρική αριστερά μακρυά απο το αποτυχημένο μοντέλο της δικτατορίας του προλεταριάτου. Και θέλει δουλειά αυτό.

@liketobite
Φοβάμαι πως βάζεις πιο πολλά θέματα απο όσα μπορώ να χειριστώ σε μια απάντηση. Γενικώς δεν συμφωνώ οτι τα κριτήρια είναι τα ίδια για τον ψηφορόρο της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ούτε τα ζητούμενα ήταν τα ίδια στις δύο περιπτώσεις. Αλλά αν συφωνούμε πως η επιλογή Τσίπρα θα παραμείνει ως "φαινόμενο ανανέωσης" χωρίς περιεχόμενο τότε φοβάμαι πως θα ξεφουσκώσει πιο σύντομα απο όσο φαίνεται.

@ανώνυμος
Το οτι δεν είναι εκλεγμενος και δεν μπορεί να είναι στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ακόμα μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει. Και ελπίζω να το κάνει ουσιαστικά και όχι με φιγουρατζήδικα και φαφλατάδικα "ντου" στα γραφεία του ΟΤΕ και εξυπναδούλες περι siemens(π.χ.)

Khlysty είπε...

Χαιρετώ. Δεν θα προσπαθήσω να αναλύσω τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων σε δημοσκοπήσεις (άλλωστε, εμένα μου ζητήθηκε μόνον άπαξ να συμμετάσχω σε μια από αυτές, στις Δημοτικές Εκλογές του 2006...). Όμως, όσον αφορά στο "φαινόμενο" ή "ρεύμα Τσίπρα", νομίζω ότι απλώς είναι μια ακόμα έκφραση του σιχτιρίσματος πολύ κόσμου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η (δια)φθορά τους είναι τόσο μεγάλη, που και ο Ιερώνυμος να εκλεγόταν πρόεδρος του ΣΥΝ, μαζί του θα ήταν. Επίσης, νομίζω ότι ο Αλαβάνος συνεχίζει να είναι η "αφ' υψηλού φωνή" μέσα στο ΣΥΝ και να κατευθύνει τον Τσίπρα, οπότε νομίζω ότι δε θα τον αφήσει να πέσει σε μεγάλες λούμπες. Από κει και πέρα, ο "μικρός" δεν είναι χαζός: κάνει low-fi επικοινωνιακό παιχνίδι για την ώρα, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και, πιστεύω ότι, όταν έλθει η στιγμή, θα βγει μπροστά με θέσεις και προτάσεις, οι οποίες θα προκύψουν από συλλογικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα. Νομίζω ότι ο Τσίπρας ξέρει ότι ακόμα δοκιμάζεται. Απλώς, θα ήταν τραγικό λάθος, την ώρα που έχεις ρεύμα, να αρχίσεις σαν τους ΠΑΣΟΚους να μιλάς για συνεργασίες και τέτοιες ιστορίες (δες και το τελευταίο post μου), διότι θα εμφανιζόσουν σαν να μην πιστεύεις κι εσύ αυτό που συμβαίνει...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Ο Τσίπρας θα αποτελεί φαινόμενο μέχρι να επιβάλλουν οι εκδότες-μαγαλοκαρχαρίες τον Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ. Απλά τα πράγματα.

zouri1 είπε...

Ο τσιπρας αρεσει στην νεολαια.Ο ΣΥΝ κερδιζει εδαφος με την σωστη αντιπολιτευτικη του τακτικη.Τα αριστερα κόμματα δεν ειναι προσωποκεντρικα ως προς τις αποφασεις.Παιρνουν ομως απο την λαμψη του αρχηγου τους.Το οτι επαιρνε στο παρελθον 3 % δεν απαγορευει να παρει 30 % αυριο.Ο κοσμος αλλάζει.

ανεστης είπε...

@khlysty
Δεν εννούσα φυσικά οτι τα καβάλημα του καλαμιού είναι η απόριψη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα καλό κάνει η μη-συνεργασία σ' αυτή τη φάση. Καβάλημα καλαμιού όμως είναι να πιστέψεις οτι το "ρεύμα" δεν σε υποχρεώνει να καταθέσεις θέση και πολιτική.

@απειρωτας
Ο ΚΥΡ έγραψε οτι "ο Βενιζέλος είναι ο μόνος έλληνας πολιτικός που έχασε απο τον Γιωργάκη". Τα πράγματα γι αυτόν μόνο εύκολα δεν είναι απο εδώ και μετά...

@zouri
"...Ο τσιπρας αρεσει στην νεολαια"
-και η Καλομοίρα επίσης!

Ο ΣΥΝ κερδίζει έδαφος επειδή το χάνει το ΠΑΣΟΚ φίλε μου και λιγότερο για την αντιπολιτευτική τακτική που ακόμα παλινδρομεί. Το να "παίρνουν τα αριστερά κόμματα λάμψη απο τον αρχηγό τους" είναι ακριβώς το επικίνδυνο γιατί δείχνει περιστασιακή εκλογική πελατεία και είναι βαθύτατα απολίτικο φαινόμενο.

K-Top είπε...

Ο Τσίπρας είναι σαν τους player-manager στο ποδόσφαιρο! :p Μας ξεμένουν οι λυσεις για προπονητή, ας βάλουμε έναν παίκτη στον πάγκο που δείχνει ότι το έχει. Νταξ Μουρίνιο δεν είναι, αλλά από αυτούς που μπορούσα να πάρω... Τώρα αν θα βγει Gullit, Δώνης ή Ferguson, είναι στο χέρι του να το αποδείξει.