8/4/08

Σωπάτε τώρα που εκπλαγήκατε από την υπόθεση ντόπινγκ...

Νομίζετε σοβαρά οτι θα ερχόταν η Ελλάδα ως συνήθως να σηκώσει τα μετάλλια στην άρση βαρών, ακυρώνοντας όλους τους λόγους για τους οποίους ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί στην Κίνα μέσω τόσων βασάνων;

Η αγορά πρέπει να ανοίξει προς την Ασία και θα ανοίξει. Το 2002 ανατέθηκε στην Ιαπωνία και την Κορέα το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Τώρα οι Ολυμπιακοί έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της παγκοσμιοποιημένης και televized αγοράς. Διότι δεν μπορεί ρε φίλε να αγοράζεις όλους τους αθλητικούς εξοπλισμούς, μπάλες, παπούτσια και τα συμπαραμαρτούντα χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τους πουλήσεις το ίδιο τους το προϊόν. Και για να αγοράσουν το προϊόν σου θα πρέπει να έχουν επιτυχίες, να δημιουργηθούν οι local heroes όπως καλή ώρα όλη η Ελλάδα έπαιζε μπάσκετ μετά το 89.

Στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου λοιπόν τα μετάλλια θα πάνε σε άλλους αθλητές που θα χρησιμοποιούν άλλα αναβολικά, νέας γενιάς, επίσης μη ανιχνεύσιμα, διότι η τεχνολογία της εξαπάτησης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία της πρόληψης όπως ακριβώς γίνεται και με τους ιούς των υπολογιστών, όπως γίνεται σε κάθε εγκληματική δράση. Άλλωστε με τι θα ντοπαριστούν οι αθλητές των μεγάλων δυνάμεων που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανιχνευθούν θετικοί;

Αλλά γιατί να μη ντοπαριστεί δηλαδή ο «αθλητής»; Ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο. Όταν όλα το σύστημα τα παίρνει είτε από χορηγούς είτε από κρατικά κονδύλια για να φέρουν χρήμα στους πρώτους και δόξα στους δεύτερους, γιατί ο «αθλητής» που είναι η τελευταία ρόδα της άμαξας θα πρέπει να είναι αυτός που θα δώσει τον αγώνα τον καλό τον ηθικό και τίμιο;

Είναι σα να περιμένεις απ’ το δημόσιο υπάλληλο να μη λαδωθεί όταν όλη η δημόσια διοίκηση ζει απ’ το λάδι. Γιατί να είναι αυτός που θα πρέπει να υπερασπιστεί τα αθλητικά ιδεώδη τη στιγμή που στη γραμμή τερματισμού τον περιμένουν χρήματα, διαφημίσεις, θέση στις ένοπλες δυνάμεις, μόρια για εισαγωγή στα ΑΕΙ και πολλά φλας; Όταν όλη η αξία τους αθλητισμού είναι ήδη εδώ και καιρό συνοψισμένη στο αξίωμα ο πρώτος είναι τα πάντα και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα;

Δηλαδή οι αρχαίοι έλληνες (σπουδαίος πολιτισμός, να τον μελετήσουμε κάποια στιγμή), ήταν κορόιδα που απένειμαν ένα στεφάνι ελιάς; Δεν ήξεραν λετε το πόσο μπορεί να αλλοιώσει τα ήθη μια υλική απολαβή;

18 σχόλια:

BioLogos είπε...

"...διότι η τεχνολογία της εξαπάτησης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την τεχνολογία της πρόληψης"
Οοο ναι...κάτσε τώρα που έχει έρθει το γονιδιακό ντοπάρισμα, τι πανικός θα γίνει.

Πες με κακό αλλά τη μοριοδότηση των πρωταθλητών για σχολές ΑΕΙ δεν την κατάλαβα ποτέ.Για να έχει να λέει η μαμά του αθληταρά ότι ο τζουτζούκος μου σπουδάζει στην Ιατρική?

BioLogos είπε...

O αποπάνω είμαι εγώ...κεκτημένη ταχύτητα.

Antonios Politakis είπε...

Σιγά μην οι αρχαίοι έλληνες βασίζονταν σε ένα στεφάνι ελιάς.Η φήμη για μια πόλη με ολυμπιονίκες ήταν πολύ μεγάλη για να αφήνεται στα χέρια των αθλητών. Απλώς δεν είχαν τόσο αναπτυγμένη χημική μηχανική. Θα είχαν βρει όμως άλλες μεθόδους για να κλέβουν.

ανεστης είπε...

@biologos
και να σας δώ τώρα ρε μπαγάσες να προτείνετε λύση για να ανιχνευθεί το γονιδιακό ντοπάρισμα (και να ξηγήσετε και στο Λιάπη τον "γονιδιωματικό μετακώδικα")...

BioLogos είπε...

xexe
Θα οργανώσουμε πρες κονφερανσ, όπως τότε με τις υποκλοπές και θα βάλουμε το Βουλγαράκη να τα πει.Το χει.

Πέρα από την πλάκα,αν μιλάμε ουσιαστικά για επέμβαση τύπου στοχευμένης γονιδιακής θεραπείας στα σωματικά κύτταρα (μυικά π.χ) ζήτω που καήκαμε.Οι αναλύσεις για την ανίχνευση είναι πιο ακριβές, πιο χρονοβόρες και πιο εξειδικευμένες.

Ανώνυμος είπε...

@Biologos: Mεταξύ μας Βιολόγε τη μοριοδότηση των πρωταθλητών για σχολές ΑΕΙ, όσο κι να προσπά8ησα δεν την έχω μπορέσει να την καταλάβω κι εγώ..
Δηλαδή όποιος έχει καλά γυμνασμένους μυς (για να μας φέρει μετάλλεια)κι ας είναι "τούβλο" πρέπει να αμοίβεται με εισαγωγη στα ΑΕΙ ?? Ελεος! Μόνο στο Ελλαδιστάν ισχύει αυτό !
Γονιδιακο ντοπάρισμα? Άγνωστη λέξη.. πληζ analyze..

BioLogos είπε...

gene doping 101

Εντελώς χονδρικά...Γονίδια μπορούν να ενσωματωθούν ως ενθέματα στους λεγόμενους φορείς κλωνοποίησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι γενετικό υλικό από ιούς.Ο φορέας μαζί με το ένθεμα-γονίδιο εμβολιάζεται στον άνθρωπο και μόλις φτάνει έξω από το κύτταρο, μπάζει το γονίδιο-ένθεμα στο κύτταρο (σε αυτή την περίπτωση θα μπει και το ιικό υλικό μέσα).Αυτό ενσωματώνεται στο γενετικό υλικό του κυττάρου και ακολουθεί η έκφρασή του, δηλαδή η παραγωγή μιας νέας ουσίας ή η υπερπαραγωγή μιας προϋπάρχουσας.
Τί σημαίνει?
Στοχεύεις μυικά κύτταρα, κύτταρα της καρδιάς κτλ ώστε να αποκτήσουν νέα ή βελτιωμένα χαρακτηριστικά (genetic enhancement) ώστε ο αθλητής να γίνει τσολιάς, κτήνος κτλ.

Το κόλπο?Δεν ανιχνεύεται στα ούρα ή το αίμα.Μόνο αν κάνεις γονιδιακή ανάλυση και προλάβεις πρίν τα κύτταρα καταστραφούν, μπορείς να βρεις τις περιοχές που έχει κολλήσει επιπλέον γενετικό υλικό...πανάκριβο και πρέπει να ξέρεις τί ψάχνεις.Χέζε ψηλά κι αγνάντευε δηλαδής.

Σόρρυ φορ δα πάπλωμα Ανέστης.

Dr. Feleki είπε...

Επειδη στα νιατα μου ασχολιομουν με το "επαρατο" αθλημα καλυτερα να μην πω τιποτα. Τρισχειροτερα απ' οτι φανταζεστε ειναι τα πραγματα. Και οχι μονο στην αρση βαρων, παντου.

Η λυση ειναι μια. Αφηστε τους ελευθερους, ας παιρνουν ΟΠΟΙΟΙ θελουν, ΟΤΙ θελουν (θα μου πεις θα κανουνε τα παιδια ολα φυτα... ε, δεν υπαρχει τελεια λυση) και ας νικησει ο "καλυτεροτερος"...

ανεστης είπε...

@biologos
...άκου εκεί "sorry για το πάπλωμα"! Εμείς -και το blog-πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το σεμινάριο!

Khlysty είπε...

Υο, φίλοι. Συμφωνώ απόλυτα με το Βρασίδα. Αφ' ης στιγμής ο αθλητισμός έγινε χώρος διακίνησης (και ξεπλύματος) τεραστίων ποσών, είναι ανοησία να μιλά κανείς για έλεγχο και "αρχαίο πνεύμα αθάνατο" και τα τοιαύτα. Να συμπληρώσω στα όσα εξαίσια έγραψε ο BioLogos ότι το ντοπινγκ δε χρειάζεται καν να καταφύγει στη Χημεία ή τη Γενετική για να πετύχει: θυμίζω την "τράπεζα αίματος" που είχε δημιουργήσει η Chelsea, προκειμένου να επιταχύνει τη θεραπεία τραυματισμένων παικτών της. Επίσης, για όποιον νοιάζεται, παραπέμπω στο τελευταίο post μου, για μερικές επιπλέον σκέψεις. Αυτά και... "κάτσε κάτω απ' τη μπάρα"!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σωστόοοος. Απλά μην ξεχνάς πως οι ολυμπιονίκες και όλοι οι άλλοι πρωταθλητές δεν έπαιρναν μόνο τον κότινο, αλλά και ισόβια τιμητική θέση στο θέατρο και ισόβιο συσσίτιο και άνοιγαν όλες οι εμπορικές πόρτες και δούλους και χωράφια (ανάλογα την πόλη). Και αυτά μόνο από την Ολυμπία. Πρόσφεσε σε αυτά τα νάλογα από τα Πύθια ή τα Ίσθμια (επίσης 4ετείς πανελλήνιοι αγώνες). Στα άλλα όλα έχεις απόλυτο δίκιο -δεν το συζητώ.

marayia είπε...

αα μπα δεν μου πάει ο πρωτα8λητισμός αφού είναι έτσι .. :)
ευχαριστώ πάντως και τους δυο για το σεμινάριο ..σε ανταπόδοση σας καλω να απαντήσετε σε bloggoπαιχνιο ( βλ. ποστ)
@Ανεστη , μπορείς να δοκιμάσεις πληζ , να δω αν μετά τις αλλαγές που έκανα στο blogg μου επιτρέπει σε users του blogspot να μου αφήνουν σχόλια?

patsiouri είπε...

Που θα πάει, δε θα καταργηθούν κάποτε και οι επαίσχυντοι Ολυμπιακοί Αγώνες, άχτι τους έχω από τότε που δούλεψα για το 2004, από τα χιλιάδες άτομα που συνάντησα ζήτημα τα 100 να ενδιαφέρονταν για τον αθλητισμό με τη φυσυκή του σημασία...μέχρι και οι εθελοντές για να χτυπήσουν κανα γκομενάκι είχαν έρθει...

ανεστης είπε...

Εγώ ακόμα να ξεχάσω τους ελληνάρες που φώναζαν το όνομα του Κεντέρη όταν έτρεχαν οι υπόλοιποι... Οπότε τι να συζητάμε τώρα.
Κι ενώ θεωρούμε εθνική νίκη τα χρυσά μετάλια, έχουμε φάει εθνική ήττα αφού ο κώλος μας έχει γίνει τριπλάσιος στον καναπέ και είμαστε πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία.

K-Top είπε...

Πιο πολλη πλάκα έχει το ότι "σοκάρεται η ελληνική κοινωνία". Όπως σοκάρεται όταν ακούει για μίζες στο δημόσιο, για φακελλάκια σε γιατρούς, για σταρ με ναρκωτικά, για σεξουαλική εκμετάλλευση, για.. για...

Γουστάρουμε παραμύθα ρε παιδί μου. Μπροστά στα μάτια μας γίνονται όλα, αν δεν το πει η ΤιΒι, όλα καλά. Έχουμε φοβερή πλάκα σαν λαός τελικά.

ανεστης είπε...

Μια που το έθιξες Atron και όπως είσαι -πάντα- μέσα στο θέμα, δεν είναι "περίεργο" που με τη ντόπα πέρασε στο ντούκου η κατάθεση Ζαχόπουλου;

K-Top είπε...

Είναι και αυτή η μνήμη χρυσόψαρου που είναι επίσης σήμα κατατεθέν του λαού μας. Τηλεδημοκρατία, όσο το λέει η ΤιΒι πρόκειται για θέμα ύψιστης σημασίας. Μετά βαριόμαστε, αφού λέει η ΤιΒι άλλα, θα είναι πιο σημαντικά... Με το Ζαχόπουλο θα ασχολούμαστε? Πάλιωσε αυτός...

Εδώ ξεχάσαμε το ασφαλιστικό σε μία νύχτα (αφού οι δημοσιογράφοι απεργούσαν "σε ένδειξη συμπαράστασης"...).

ανεστης είπε...

Δεν ξέρω αλλά κάτι πρέπει να γίνει... δεν μπορεί να τρέχουμε κάθε φορά πίσω απο τη θεματολογία της τιβί. Στ αλήθεια ξεχάσαμε το ασφαλιστικό! Και το ξέρουνε οι Κωστάκηδες και γι αυτό μας πιάνουν Κώτσους, να δεις που δεν είδαμε τίποτε ακόμα.