22/5/08

Όχι δεν είναι εθισμός, είναι εξάρτηση.

Ο Θαλής Κουτούπης (σύμβουλος επικοινωνίας για πολλά χρόνια της Philip Morris), είναι ο μόνος που έχει τα κότσια που βγαίνει όλο αυτό τον καιρό μπροστά, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του καπνιστή.

Μπράβο του, θέλει πολύ κουράγιο να το κάνει αυτό τέτοιες εποχές. Επιμένει όμως να μιλάει για «εθισμό». Εθισμός είναι όταν κάτι συνηθίζεται από τον οργανισμό και η κατανάλωσή του ή η χρήση του δεν προκαλεί παρενέργειες. Το τσιγάρο είναι εξάρτηση όπως πολύ καλά εμπεδώνουμε όταν βλέπουμε καπνιστές να κατεβαίνουν χαρμάνηδες μετά από λίγες ώρες πτήσης.


Όχι οτι έχει καμία σημασία. Βλέπετε σε πολλά blogs που τις τελευταίες μέρες αναλύεται το θέμα, αναπτύσσεται φιλολογία για το αν το πολύ φαγητό ή τα λιπαρά είναι περισσότερο ανθυγιεινά από το τσιγάρο.

Αυτό όμως αφορά τους καπνιστές. Όχι τους υπόλοιπους. Για τους υπόλοιπους το θέμα δημιουργείται όταν τα πυκνά σύννεφα καπνού φτάνουν να είναι περισσότερα από τον διαθέσιμο αέρα όπως πολύ συχνά γίνεται σε νυχτερινά κέντρα με ανύπαρκτο εξαερισμό ("Ακτή Πειραιώς" π.χ. όπου έφυγα άρρωστος και μύριζα σαν τασάκι για μια εβδομάδα).

Σημαντική επίσης είναι και η προσπάθεια που καταβάλουν οι φίλοι καπνιστές να παρουσιάσουν την πράξη τους ως αντίσταση, ως ελευθερία στην καταπιεστικό κράτος που όμως έχει ένα σωρό έσοδα από τα τσιγάρα μπλα μπλα μπλα...

Αδιάφορο! Όπως παγερά αδιάφοροι ήταν οι ίδιοι για πολλά χρόνια όταν απαξίωναν να συζητήσουν με τους μη καπνιστές για το αν θα ανάψουν ή όχι τσιγάρο, όπως αγενώς τόσα χρόνια επιβάλλουν τα ντουμάνια τους επί δικαίων και αδίκων.


Όπως κάθε τοξικομανής που αδυνατεί να συζητήσει το πρόβλημά του, που αδυνατεί να επιβληθεί στην εξάρτησή του και να αναγνωρίσει ως υπέρτατο το δικαίωμα του άλλου στον καθαρό από καπνό χώρο.

Και όχι, η συζήτηση δεν γίνεται μεταξύ καπνιστών ή μη, γίνεται μεταξύ αυτών που αναγνωρίζουν δικαιώματα στους άλλους και αυτών που αρνούνται να το κάνουν.

Γι αυτό ας μη γκρινιάζουν οι φίλοι καπνιστές, η δική τους παράλλειψη για συναίνεση και μέτρο, είναι που τώρα ακυρώνει την όποια επιχειρηματολογία τους.



Υ.Γ. Ναι, χρυσή λύση θα ήταν να υπάρχουν καταστήματα και κέντρα για καπνιστές όπου ο πελάτης θα συναινούσε (με την είσοδό του) στο οτι θα συνυπάρξει με καπνιστές, αλλά στην περίπτωση αυτή -ειδικά στην Ελλάδα- δεν θα υπήρχε μέρος για τους μη καπνιστές.


6 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Thumbs up!

Γράφω post για το ίδιο θέμα.

Η τελευταία παράγραφος (όχι το ΥΓ) πολύ σωστό.

Είναι μια συζήτηση που έπρεπε να έχει αρχίσει καιρό τώρα.

marayia είπε...

@anesths μπορούμε πληζ να κρατήσουμε τις μικρές μας αδυναμίες ( φυσώντας εννοείτε αλλού τον καπνό μας?) ¨-)θα το συζητήσουμε.. τώρα φτιάχνω βαλίτσες ..

ανεστης είπε...

Φυσικά και μπορείτε. Πάαααααλι βαλίτσες;

K-Top είπε...

Καπνίζω από 1 έως 5 τσιγάρα την ημέρα. Κατά βάση τη νύχτα, με το φως της ημέρας σπάνια να καπνίσω. Το ρεκόρ μου σε ένα βράδυ είναι 10, δεν το έχω επαναλάβει (ήταν σε νύχτα ..Αγ. Βαρθολομαίου!).

Αν δεν καπνίζει άλλος στο χώρο δεν ανάβω τσιγάρο. Το έκοψα για 2 εβδομάδες εντελώς για να δω τι θα γίνει. Τίποτα. Δεν φρίκαρα, όπως δεν φρικάρω και σε υπερατλαντικά ταξίδια. Και ήταν επιλογή μου να ξαναγυρίσω στα 2-3 τη μέρα. Απλά για την ευχαρίστηση.

Αυτό που φρικάρω είναι πως μπορούνε και καπνίζουν 2 πακέτα τη μέρα. Ποτέ δεν αισθάνθικα την ανάγκη να καπνίζω παραπάνω. Όσες φορές το έκανα με έπιανε αηδία.

Νομίζω πως η υστερία φανατικών αντικαπνιστών και καπνιστών είναι ένα ακόμα δείγμα των υπερβολικών αντιδράσεων της σύγχρονης κοινωνίας. Προσωπικά νομίζω δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν τα νυχτερινά μαγαζιά χωρίζανε τους χώρους σε καπνιστές και μη και τους ΑΝΑΓΚΑΖΑΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχουν σωστό εξαερισμό. Αλλά που να τρέχεις τώρα να κάνεις ελέγχους για εξαερισμούς... ρίξε μία απαγόρευση να ξεμπερδεύουμε!

Σε λίγο μόνο στο σπίτι και με συνταγή γιατρού επειδή απλά βοηθάει στο χε...

ΥΓ. Συμφωνώ απόλυτα με την απαγόρευση σε δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Για δουλειά είσαι εκεί, βγες έξω και κάπνισε όταν την τελειώσεις.

ανεστης είπε...

Καλά τα λες αλλά είσαι ο ένας στους 200. Οι περισσότεροι καπνιστές που διακατέχονται απο άμμετρο πάθος για το τσιγάρο αλλά και η τεράστια καπνιστική παράδοση σε ελλάδα και τουρκία είναι οι δύο παράγοντες που κάνουν τους μη καπνιστές να εναντιώνονται τόσο έντονα (εδώ τουλάχιστον).
Αν όλοι είχαν τη δική σου αντιμετώπιση δεν θα είχαμε τέτοια συζήτηση τώρα.
Παρ όλα αυτά καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι μειοψηφίες διεκδικούν όσα στερούνται, είναι φυσικό ότι και η ελληνική μειοψηφία των μη καπνιστών θα σηκώσει κεφάλι και όσο οι καπνιστές αντιδορύν τόσο ένας μη-καπνιστής θα μετατρέπεται σε παθιασμένο αντικαπνιστή.

marayia είπε...

@Anesths τα μπανια του λαού! Λυσσάξατεεε! χαχα η μια δόση τέλειωσε αλλά τη βαλιτσούλα δεν την ααδειάζω Που ξέρεις.. Σ¨?Κ έρχεται ... Αγ. Πνευματος μετά .. όλο και καποια αποδρασούλα μπορεί να λάβει χώρα! στη δια8εσή σου να το συζητήσουμε το αντικαπνιστικό σου μένος ! λολ
απο άμμετρο πάθος για το τσιγάρο? Ανάλογα πόσα τσιγάρα καπνιζει κανείς! εμένα πάντως γνωστος καρδιοχειρουργός μου είχε πει πως ω 4 τη μέρα δεν προκαλούν βλάβη σοβαρότερη από αυτή που μπορεί να σου προκαλέσει μια συζηγική γκρίνια ή η ένταση που 8α υποστείς για να το κόψεις!