1/7/08

Το καταναλωτικό κίνημα ακόμα μπουσουλάει

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Πρόσκληση προς τους πολίτες – καταναλωτές
Δημοσιεύθηκε την Ιούνιος 30, 2008 από newinka
Η ακρίβεια, η φτώχεια, η αισχροκέρδεια, μας συντροφεύουν στην καθημερινότητα μας. Για αυτό, γινόμαστε ενεργοί πολίτες και αντιδρούμε. Το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες, μέλη του και μη, να δημιουργήσουν και να στελεχώσουν Επιτροπές Δράσης και Συμβούλια Γειτονιάς.
Οι επιτροπές δράσης θα λειτουργούν με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίζουν τα μέλη τους.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή:
Με σχόλιο – δήλωση στο: http://newinka.wordpress.com/
Μέσω fax: 210 6469982
Mέσω e-mail: inka@newinka.gr

Οι μετέχοντες εκτός Αθηνών, μπορούν για την μεν Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν τις επιτροπές δράσης με την συνδρομή του ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας (fax: 2310 535263), για δε τα Ιωάννινα με την συνδρομή του ΙΝΚΑ Ιωαννίνων (τηλ. / fax: 26510 65178), είτε στους τόπους τους με την συνδρομή μας. Οι πρώτες επιτροπές που προτείνονται, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιτροπές και τα μέλη δεν μπορούν να προτείνουν νέες, είναι οι ακόλουθες:
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας διατροφικών αγαθών.
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας υπηρεσιών από ιδιώτες.
• Επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου υπηρεσιών Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
• Επιτροπή ηλεκτρονικών αγαθών, υπηρεσιών και μέσων.
Κάθε φίλος ή φίλη μπορεί να μετάσχει σε περισσότερες από μία επιτροπές του ενδιαφέροντός του ή να προτείνει περαιτέρω επιτροπές.
Με την συγκέντρωση πέντε (5) τουλάχιστον συμμετοχών θα ειδοποιηθούν οι μετέχοντες για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και οργάνωσης της επιτροπής.
Με τους ίδιους τρόπους και διαδικασίες το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους φίλους και μέλη του να συγκροτήσουν συμβούλια γειτονιάς στα όρια των δήμων τους, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στις ανωτέρω επιτροπές. Η σύσταση των συμβουλίων γειτονιάς θα γίνει επίσης με την συγκέντρωση πέντε (5) δηλώσεων συμμετοχής ανά περιοχή ή δήμο.

Ζητώ συμμετοχή.


Το κείμενο αυτό ήρθε από τον φίλο Δημήτρη (Διάλογος για την Κοινωνία) και το αναπαράγω αφού νομίζω μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να φέρει. Τόσο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όσο και για την κοινωνικοποίηση σε επίπεδο γειτονιάς που είναι επίσης ζητούμενο.

Αναλογιστείτε πόσους ξέρετε από αυτούς που μένουν δίπλα σας, πόσες «καλημέρες» έχετε ανταλλάξει. Το να έρθουν σε επαφή μερικά άτομα με κοινό προβληματισμό είναι ευχής έργο, μπορεί έτσι να συζητηθούν και άλλα περισσότερα.

Αλλά ας έρθουμε στο θέμα: Από το κείμενο αυτό που μου λείπει είναι το πως έχει στηθεί (αν έχει στηθεί) η «υποδοχή» αυτών των δράσεων. Δηλαδή άντε και αναφέρουν οι πολίτες τις τιμές ή τις προβληματικές υπηρεσίες. Μετά τι γίνεται; Για ποια δράση δεσμεύεται το Νέο ΙΝΚΑ; Πως εξασφαλίζει τη διάχυση της πληροφορίας στα άλλα «κύτταρα» και πως αξιοποιείται η συσσωρευμένη πληροφορία;

Θα δημιουργηθεί π.χ. ένα site όπου θα αναρτώνται οι τιμές των διαφόρων supermakets σε ημερήσια βάση;

Θα επιληφθούν οι νομικές υπηρεσίες του Ν.ΙΝΚΑ όταν υπάρξουν καταγγελίες για αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές; Θα ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και με ποιό τρόπο;

Συγγνώμη αγαπητοί φίλοι αν είμαι ολίγον σκεπτικιστής αλλά οι πρόσφατες ενέργειες των συναδέλφων σας με τα «γενικά μποϋκοτάζ κάθε Πέμπτη» και τις άλλες γελοιότητες*, δείχνουν οτι οι ιθύνοντες των καταναλωτικών οργανώσεων είναι μάλλον ακατάλληλοι για το ρόλο τους αφού περνάνε την δική τους οργανωτική αδυναμία σε αμήχανες και χωρίς αποτέλεσμα δράσεις που χαραμίζουν και σπαταλάνε την ήδη σπάνια διάθεση δράσης από μέρους των καταναλωτών.

Θα πρέπει λοιπόν πριν κινητοποιήσετε τον κόσμο να είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε και να διαχειριστείτε σωστά αυτή την καταναλωτική συνείδηση που προσπαθείτε να δημιουργήσετε.


*Η λογική λέει οτι οι "μη αγορές" των ίδιων ακριβών προιόντων της Πέμπτης θα γίνονται την Τετάρτη και την Παρασκευή. Ένα μποϋκοτάζ για να είναι αποτελεσματικό δεν μπορεί παρα να έχει συγκεκριμένο στόχο: Προϊόντα αδικαιολόγητα ακριβότερα απο τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.


Υ.Γ. Προχθές είδα στην TV τηλεοπτική διαφήμιση για κεράσια!!! Η πλήρης ήττα του έλληνα καταναλωτή που πληρώνει ακριβά κεράσια ώστε να διφημίζεται στην TV ο μεσάζων!
Απίστευτο;

9 σχόλια:

ATHENA είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΞΕΝΕΡΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΙΝΚΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΚΕΘΕ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ ΑΣΤΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΣΥ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ...

ΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ. ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΚΤΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ...

ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΟΠΩΣ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΖΟΨΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΜΠΤΕΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΤΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΖΟΨΩΝΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ.

ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚΟΠΑΙΟΧΝΙΔΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΤΑΝ ΒΡΕΙΣ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ;-)

K-Top είπε...

Έχει πολλή πλάκα αυτό το wannabe activist. Ότι παπαριά κατέβει στο κεφάλι του κάθε ένος τη γράφει σε ένα email και αρχίζει αλυσίδα.

Πολλές φορές έξυπνες ιδέες σαν συμβολικές κινήσεις, αλλά πόσες συμβολικές κινήσεις να αντέξεις? Κάποτε χρειάζεσαι και πρακτικές προτάσεις. Τέτοιες δεν κάνει κανένας σε αυτή τη χώρα. Όλοι ξέρουμε όλα τα προβλήματα αλλά κανένας δεν μπορεί να λύσει κανένα...

ATHENA είπε...

ΑΤΡΟΝ ΕΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΙ 26 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3 ΕΤΩΝ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΜΠΕΡΣ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΙΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!

ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ ΟΥΤΕ ΒΡΑΚΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ?
ΣΙΓΟΥΡΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΤ ΟΜΩΣ...

ανεστης είπε...

Αθηνά / Atron
το μποϊκοτάζ της κάθε Πέμπτης δεν το οργάνωσε το νέο ΙΝΚΑ αλλά το άλλο το παλιό. Συγγνώμη αν δημιουργήθηκε κάποια παρανόηση από το κείμενό μου. Προς τιμήν τους οι του Νέου ΙΝΚΑ είχαν επίσης έντονες αντιρρήσεις. Ούτε ξεκίνησε από το χώρο της bloggoσφαιρας με αυτά τα γραφικά "σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα".
Είναι γέννημα θρέμμα των γραφικών καρεκλοκένταυρων κάποιων "καταναλωτικών οργανώσεων".

ATHENA είπε...

ΠΑΡΗΓΟΡΟ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΙ!

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΙΝΚΑ ΛΟΙΠΟΝ...

Ανώνυμος είπε...

Παρεμβαίνω ...
Τα μποϊκοτάζ της Πέμπτης δεν τα κάνει το ΝΕΟ ΙΝΚΑ, τα κάνει η ΓΟΚΕ που θέλει να λέγεται ΙΝΚΑ.
Διαφωνώ και εγώ κάθετα με τις "ιδέες" αυτές.

Ανώνυμος είπε...

Την συμμετοχή σας δεν βλέπω ... .
Για ελάτε και εμείς όλοι μαζί θα ορίζουμε το πως θα λειτουργούμε, πως θα κινούμαστε, τι θα κάνουμε... .
Περιμένω συμμετοχές.

Ανώνυμος είπε...

Στον φίλο (να πω σύντροφο εν ευρεία εννοία;) Ανέστη με το ανοικτό μυαλό.
Είναι Ανέστη ένα πείραμα Δημοκρατίας.
Οι ίδιες οι ομάδες αυτοθεσμίζονται, ορίζουν με τι ασχολούνται, τα μέλη συμφωνούν σε δράση και μοιράζουν την δουλειά.
Τα μέλη του ν. ΙΝΚΑ απλώς συμμετέχουν και αυτά, φτιάχνουμε παρέες ανθρώπων που δεν καταπιέζονται, έστω από οιονεί εξουσιαστικές σχέσεις.
Δεν υπάρχει τίποτα μη καθορισμένο από τα μέλη. Τα μέλη βρίσκονται ρίχνουν μια ιδέα με τι να ασχοληθούν (τι τους αφορά) συμφωνούν και μοιράζουν την δουλειά. Ετσι, ελευθεριακά και χωρίς καμμία υποχρέωση σε τρίτους. Ύστερα αποφασίζουν για την τυχόν δράση.
Αυτό είναι δημοκρατία.
Ετσι το σχεδιάσαμε και έτσι θαρρώ πρέπει να γίνεις.
Πρέπει να συμμετάσχεις, εσύ και οι άλλοι φίλοι.
Δεν έχουμε πλέον πολλές λύσεις ως κοινωνίας, ας κινήσουμε εμείς τα πράγματα. Μπορούμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημ. Καραμήτσας

ανεστης είπε...

Ωραία λοιπόν Δημήτρη, τις επόμενες ημέρες θα ενταχθώ στις τάξεις του Νέου ΙΝΚΑ και θα μεταφέρω την εμπειρία μου εδώ.