10/11/08

Παράνομες και εκβιαστικές τακτικές απο την Εθνική Τράπεζα

Και φυσικά είμαι ανάμεσα σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα της Εθνικής Trapεζας.
Είχα κι εγώ την τιμή να δεχτώ την απίστευτη ενημέρωση οτι το επιτόκιο από εδώ και μετά θα είναι 22,5%, αλλά και οτι η Trapεζα έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εκάστοτε επιτόκιο σε απόλυτη σχέση με ένα σωρό δυσνόητους δείκτες από όπου παράγεται μια φόρμουλα απίστευτης πολυπλοκότητας που μόνο οικονομολόγοι μπορούν να κατανοήσουν.

Η ουσία είναι απλή: Λένε πως θα ορίζουν επιτόκιο ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ, όπως γουστάρουν, κι αν σ’ αρέσει! Αν δεν σου αρέσει, πρέπει να εξοφλήσεις το ποσό που ακόμα χρωστάς μέσα σε ένα μήνα!

Η Γραμματεία Καταναλωτή δηλώνει οτι περιμένουν τώρα να τους πει κάποιος σύμβουλος αν η απαίτηση του ποσού μέσα σε ένα μήνα είναι εκβιασμός ή όχι.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επίσης ακόμα επεξεργάζεται το θέμα για να δει πως θα το χειριστεί.

Ο Τραπεζικός Μεσολαβητής είναι ο μόνος φορέας που έδωσε την απάντηση ότι σύμφωνα με το νόμο 21-798/2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου αναφέρονται ένα σωρό παράνομες τραπεζικές τακτικές, επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ!
Σώζοντας σε ένα βαθμό το κύρος του ρόλου του.

(τον νόμο αυτό μπορείτε να βρείτε κι εδώ )

Είναι απορίας άξιο πως κανείς από τους προαναφερόμενους (και ειδικά η γραμματεία καταναλωτή) αγνοεί οτι η επιλογή της Trapεζας εμπίπτει στην παράγραφο «ε» όπου αναφέρεται ότι δεν μπορεί το Πιστωτικό Ίδρυμα να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης!

Το θέμα που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται πάντως, είναι οτι το κράτος, οι φορείς που εποπτέυουν την αγορά, οι καταναλωτικές οργανώσεις, δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την καταχρηστική και εκβιαστική κίνηση ενός υπερ-κερδοφόρου κολοσσού που προσπαθεί να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη σε βάρος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Κάνονοντας τους ίδιους τους πελάτες του ακόμα πιο καχύποπτους και εχθρικούς.
Τι «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και κουραφέξαλα...

Η επόμενη κίνησή μου είναι η αποστολή γραπτής ειδοποίησης στην Trapεζα οτι δεν συμφωνώ ούτε με τους νέους όρους ούτε με το να τους εξοφλήσω το ποσόν που οφείλω σε 30 ημέρες.

Θα σας κρατήσω ενήμερους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΚΟΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΠΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΡΙΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ (ΒΛ. Π.Χ. 1219/2001 ΑΠ). ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙΠΟΤΑ...

ανεστης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, επικοινώνησα με την ΕΚΠΟΙΖΩ σήμερα το πρωί (Δευτέρα) και η απάντηση ήταν ότι "το ερευνούν". Δεν αμφισβητώ τους αγώνες και το τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η ένωση αλλά η Υπουργική Αποφαση στην οποία αναφέρομαι θα έπρεπε να είχε τεθεί υπ όψιν του καταγγέλλοντος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανέστη, η μονομερής τροποποίηση απαγορεύεται από το Ν.2251/94, από το 1994 κιόλας και δεν περίμενε κανείς την ΥΑ για να επικαλείται τη συγκεκριμένη καταχρηστικότητα. Στην ΕΚΠΟΙΖΩ μπορεί να σου είπαν και λάθος στο τηλέφωνο, δε δουλεύω άλλωστε σ' αυτούς. Απλά έτυχε ν' ακούσω δύο δικηγόρους τους και την αντιπρόεδρό τους που είπαν ότι η τροποποίηση αυτή ήταν παράνομη. Ο τραπεζικός διαμεσολαβητής διορίζεται από τις τράπεζες και προκαλεί εντύπωση πώς έκρινε επιτέλουε σωστά (αν και επικαλέστηκε την ησσονος σημασία διάταξη και όχι το νόμο-ευαγγέλιο για την προστασία του καταναλωτή που όφειλε να γνωρίζει). Φιλικά πάντα! (Ο ανώνυμος πριν)