2/4/09

Ας παραμείνει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία


Θεμιτό το να ζητάτε να παραμείνουν τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία Σεβασμιώτατε.

Προσωπικά δεν διαφωνώ καθόλου. Οι μαθητές χρειάζονται ένα «μη-μάθημα» για να χαλαρώσουν από τα άλλα πιο απαιτητικά μαθήματα με μια ώρα πιο χαλαρή και πιο «μεταφυσική».

Θρησκευτικά όμως ε;
Όχι "ορθοδοξολογία" Σεβασμιώτατε...

Η εκπαίδευση έχει στόχο (ή θα έπρεπε), να διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες και όχι πελάτες της εκκλησίας (πείτε τους "πιστούς" εσείς). Αν αισθάνεται κάποιος ότι πρέπει να εντρυφήσει στις λεπτομέρειες της ορθοδοξίας, ας καταφύγει στην ενορία του, στην κατήχηση ή σε όποια άλλη διαδικασία προβλέπεται απο την εκκλησία σας. Διαφορετικά πρόκειται για προσηλυτισμό. Και σίγουρα αυτό δεν το θέλετε.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν οτι στο υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών, οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, θα πρέπει να διδάσκονται όχι απο θεολόγους αλλά απο θρησκειολόγους. Γιατί υπάρχουν θρησκείες που δεν αναφέρονται σε «θεό» ή «θεούς». Και μέσα στη συνολική διδασκαλία των θρησκευτικών πώς ένας θεολόγος να διδάξει και τον αγνωστικισμό ή να μιλήσει αντικειμενικά για την αθεΐα;

Ας μάθουν τα παιδιά τι πρεσβεύει η κάθε θρησκεία, ας μάθουμε επιτέλους τι πραγματικά διδάσκει και το Κοράνι, να έχουμε σοβαρή άποψη όταν ακούμε ότι «προτρέπονται οι πιστοί μουσουλμάνοι να σκοτώσουν άπιστους για να πάνε στον παράδεισο». Ας μάθουμε να ερμηνεύουμε τους άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες με βάση τις θρησκευτικές τους διδαχές, ας μάθουμε τον ηθικό τους κώδικα, ας μάθουμε επίσης και τι συμφορές και θύματα πολέμων έχουν προκαλέσει οι θρησκείες, η μισσαλοδοξία και τα δογματικά "αλάθητα".

Και να αρχίσει το σχολείο επιτέλους μαζί με τα θρησκευτικά να διδάσκει την αρχαία ελληνική γραμματεία, που μέχρι σήμερα παραμένει terra incognita για τα ελληνόπουλα προφανώς κατά μέχρι σήμερα απαίτηση της εκκλησίας σας.

Έτσι ναι, ας διδάσκονται υποχρεωτικά τα θρησκευτικά. Διαφορετικά ας παραμείνουν προαιρετικό μάθημα. Τι λέτε;

4 σχόλια:

K-Top είπε...

Κάποτε επιβάλλανε θρησκείες με το βούρδουλα.

Σημερα απομονώνουμε τους "άλλους", την πρόσβαση στα πιστεύω τους ενώ παράλληλα υπάρχει και η απίστευτη προπαγάνδα από τους "δικούς μας".

Δεν λέω, είναι ένα βήμα προόδου σε σχέση με το βούρδουλα, αλλά σαν πολύ δεν καθήσαμε στάσιμοι σε αυτό το σημείο? Στην τελική αν ο "δικός μας" είναι ο τρισμέγιστος και υπερτεράστιος, έχουμε κάτι να φοβηθούμε???

ΥΓ. Το "δικοί μας"¨και "άλλοι" είναι παγκόσμια φαινόμενα. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε οι χειρότεροι παγκοσμίως, κυκλοφορούν ακόμα βούρδουλες!

ανεστης είπε...

Ξεχνάς οτι ζεις στη Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών.
Ακόμα και πριν την τωρινή κυβέρνηση του "ζήτω η Πατρίδα- η Θρηκεία- η Νέα Δημοκρατια", η εκκλησία παρίσταται και στις στρατιωτικες παρελάσεις μεταξύ των επισήμων και διεκδικεί ακόμα -και ως μη όφειλε- ρόλο στην "παλληγγενεσία". Είναι εξουσία πως να το κάνουμε. Και επιβάλλει το ορθό δόγμα που είναι το μόνο με Lifetime guarantee. Μετά το θάνατο δεν ξέρω, πρέπει να υπάρχουν και ψιλά γράμματα...

patsiouri είπε...

Εγώ ξέρω πως μας απογοήτευσε ο Σεβασμιώτατος.
Όχι ότι περίμενα και τίποτα καλό, άλα λίγη ησυχία έστω..
Τί κίνηση ροκέ ήταν αυτή???

Συμφωνώ μαζί σου και προσθέτω πως το μάθημα δεν πρέπει να βαθμολογείται, ούτε να εξετάζεται με διαγωνίσματα.

ανεστης είπε...

Εγώ πάλι μπαίνω στον κόπο να κάνω όλη αυτή τη συζήτηση γιατί ακόμα πιστεύω οτι είναι η πιο ελπιδοφόρα και μετριοπαθής περίπτωση που θα μπορούσαμε να περιμένουμε απο την εκκλησία.