14/5/09

Ο μόρτης κι οι γειτόνισσες

Την Τετάρτη το βράδυ στο «δελτίο ειδήσεων» του Mega ο Οικονομέας αναπτύσσει οργισμένος το σκεπτικό του: Γιατί δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η Siemens από τις προμήθειες του δημοσίου αφού αποδεδειγμένα λάδωνε; Γιατί δεν έχει διωχτεί από τη χώρα η εταιρία που διέφθειρε το πολιτικό μας σύστημα;


Και μένω παγωτό εγώ. Λες και τη Siemens περίμενε το πολιτικό μας σύστημα για να διαφθαρεί. Δεν υπήρχε προηγούμενο. Κι ας αποκαλύπτεται ότι στη λίστα των χωρών όπου έπεφταν οι μίζες περιλαμβάνονται τεράστιες ηθικές δημοκρατίες όπως η Νιγηρία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, το Ιράκ.


Δηλαδή ο μέχρις εκείνη τη στιγμή άσπιλος πολιτικός ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το τι σημαίνει διαφθορά όταν κάποιος της Siemens πλησίασε ανεμίζοντας χαρτονομίσματα στα μούτρα του.


Έρχεται δηλαδή ο "μόρτης" στη γειτονιά και πληρώνει πολλά λεφτά για να πηδήξει και τις παντρεμένες νοικοκυρές και τις παρθένες. Και το ότι οι νοικοκυρές και οι κόρες τους κάνουν ουρά να πηδηχτούν κάνει αυτόν διαφθορέα; Όχι τις γειτόνισσες πουτάνες;


Οι εταιρίες προσαρμόζονται στα ήθη και τις απαιτήσεις των πελατών τους. Αυτό που έχουν σαν προτεραιότητα είναι το να πάρουν τη δουλειά, να συνεχίσουν να παράγουν και να κερδίζουν. Κανείς δεν τις εξέλεξε.


Οι πολιτικοί όμως είναι αυτοί που φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη διαμόρφωση ήθους στην κοινωνία που τους εκλέγει. Επίσης έχουν την ισχύ και την ευθύνη να νομοθετήσουν κατά της διαφθοράς αυστηρότατα μέτρα και φυσικά χωρίς παραγραφές και άλλες παρεμφερείς λαμογιές. Απλά είναι τα πράγματα. Και όσοι θολώνουν τα νερά έχουν προφανείς λόγους για να το κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: