21/5/09

Χαμηλής ανάλυσης πολιτικοί σε "full HD" τηλεόραση

Εδώ και καιρό πλέον είναι αδύνατον να παρακολουθήσω δελτία ειδήσεων. Η ενασχόλησή τους με τη διεθνή ειδησεογραφία είναι τόσο μικρή σε έκταση που δεν δικαιολογεί το να ξοδέψεις τόσο χρόνο περιμένοντας αν θα ακουστεί το σημαντικό, το ουσιαστικό και το χρήσιμο.

Και πρέπει κάτι να μας λέει το ότι παρά τις τόσες άπειρες ώρες δημοσιογραφικού χρόνου, εξακολουθούμε να έχουμε πλήρη άγνοια για θέσεις και προγράμματα. Γιατί αυτά δεν συζητούνται ποτέ. Δεν έχουν καμία σημασία για να ψηφίσουμε. Γιατί ψηφίζουμε με τρόπο lifestyle, όπως θα το κάναμε και με την Eurovision.


Δε λέω πως ότι αφορά τη διεθνή ειδησεογραφία είναι σημαντικό και ότι αφορά τη δική μας ασήμαντο. Λέω ότι δεν είναι δυνατόν τα σημαντικά και ουσιαστικά να είναι πάντα τα ελληνικά θέματα. Λέω ότι δεν είναι δυνατόν στα 45 λεπτά από τα 50 που διαρκεί ένα δελτίο να αναλύεται μέχρι αηδίας η κάθε ανούσια παπάρα που ακούγεται στην ελληνική πολιτική σκηνή, να γεμίζουν τα ακριβοπληρωμένα lcd πάνελ των 50 ιντσών με τις μουτσούνες του καρκινικού πολιτικού συστήματος που αδυνατεί να κυβερνήσει και να αντιπολιτευτεί μια χώρα της καρπαζιάς όπως ετούτη εδώ.


Αυτή ακριβώς η εικόνα από μόνη της (οι «χαμηλής ανάλυσης» πεπαλαιωμένοι πολιτικοί μας στα υψηλής ανάλυσης – Full HD τηλεοπτικά πάνελ που προφανώς προορίζονται για να απεικονίσουν απείρως πιο συναρπαστικά θεάματα), είναι ακριβώς η εικόνα της σημερινής Ελλάδας.


Δηλαδή το απόλυτο πολιτιστικό σοκ: Να βλέπεις ενημερωτική εκπομπή στην αλλοδαπή όπου πανεπιστημιακοί καθηγητές οικονομικών αναλύουν με καθημερινούς και κατανοητούς όρους τις οικονομικές εξελίξεις και το πώς δημιουργείται ανάγκη για αναδιάρθρωση του καπιταλισμού και μετά από μερικές ώρες να είσαι πίσω σε γραφικούς διαξιφισμούς Παυλόπουλου - Λοβέρδου και βαθυστόχαστες αναλύσεις για την ήττα μας στη Γουροβίζιον.

Και όλα αυτά την ώρα που στην «άλλη» πρωτεύουσα να γίνεται χαμός από συνέδρια, γεμάτα ξενοδοχεία κι εδώ η ερημιά, η ομφαλοσκόπηση και το άπειρο μπλα-μπλα.


Άντε βγάλε τώρα τη βραδιά χωρίς DVD...

2 σχόλια:

ephee είπε...

Μα αγαπητέ, οι Έλληνες πολιτικοί που εκλέγονται, ακριβώς σ'αυτό πατάνε. Στο ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι μερικώς ακατανόητη από το μέσο Έλληνα ψηφοφόρο. Περί γενικολογίας μπόλικη σάλτσα, και επί της ουσίας τρίχες περμανάντ.
Υπάρχει και το άλλο άκρο. Για παράδειγμα πριν 2-3 χρόνια η μετεωρολόγος του CNN "ανέλυε" το ρόλο που παίζουν οι ισχυροί άνεμοι στις πυρκαγιές της Καλιφόρνια λέγοντας "όπως δυναμώνει η φωτιά στο ΒΒQ όταν τη φυσάτε"
Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι πιο ισχυρή ένδειξη ότι μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα, και δεν ξέρω κατά πόσο φταίνε μόνο οι δημοσιογράφοι κι όχι εμείς γι αυτό.

Εγώ μια φορά δεν έχω καν κεραία στο σπίτι, κι έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ο,τι θέλω να μάθω το ψάχνω στο νετ και καθάρισα.

Τέλος, αν ξεμείνεις από ιδέες για dvd, δες το "Ηearts and Minds" του 1974. (εγώ κατέληξα στο ότι ο Χίτλερ και ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν και τόσο διαφορετικοί από τους Αμερικανούς)

ανεστης είπε...

Δεν είναι ακριβώς "ακατανόητη". Αυτιστική και μαλακισμένη είναι, που δείχνει μηδενική επαφή με την πραγματικότητα.

Φυσικά και φταίνε και οι δημοσιογράφοι, είναι αδύνατον οι έρευνες και οι μετρήσεις να δείχνουν οτι το ακροατήριό τους είναι όλοι ραδίκια. Θέλουν όμως να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότρα ραδίκια. Όσο πιο ηλίθιο το κοινό που γοητεύουν, τόσο πιο ψηλή η ταρίφα τους, τόσο πιο πολύτιμοι για τους πολιτικούς.

Θα το δω αυτό που λες, δεν θυμάμαι να το έχω δει.