24/11/09

Η NOVA, η δίωξη και η Luis Vuitton

Έχω σταματήσει να ανήκω στους συνδρομητές της Nova από καιρό.
Από τότε δηλαδή που συνειδητοποίησα ότι 60 ευρώ το μήνα ήταν υπερβολικά πολλά για το πρόγραμμα που διέθετε.

Αν σταθμίσει κανείς τον αριθμό των διαθέσιμων καναλιών του μπουκέτου, την ποιότητα εικόνας των περισσοτέρων, την επιλογή και τον προγραμματισμό των ταινιών και τον χρόνο της τηλεθέασης που αφιερώνει, θα φτάσει στην ίδια διαπίστωση.

Ο ΣΚΑΙ μετά από μια σύντομη περίοδο που τα είχε τσουγκρίσει με την συνδρομητική και τους έφτιαξε ειδικά «θαφτικά» σποτ (όπως κάνει κάθε φορά που έχει ξεκαθάρισμα λογαριασμών), τα ξαναβρήκε μαζί τους (και τα σποτ άρχισαν να ξανατρέχουν) κι από τότε ξέχασαν το πόσο ακριβότερη είναι η Nova σε σχέση με ανάλογα μπουκέτα άλλων χωρών της Ευρώπης.

Μετά από μια μικρή περίοδο άρχισαν να επανέρχονται και να μου προτείνουν επανασύνδεση αρχικά 3 μήνες προς 30 ευρώ (αλλά με ετήσια υποχρέωση κανονικής χρέωσης) και χθες 20 ευρώ το μήνα για 6 μήνες. Προφανώς άρχισαν τα ζόρια και οι ακυρώσεις των συνδρομών.
Επιμένω να μην ανανεώνω τη συνδρομή μου μέχρι οι τιμές να φτάσουν να είναι ανάλογες της ποιότητας του μπουκέτου, ή μέχρι να προσφέρουν πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας ή…

Διαβάζω τώρα ότι η Multichoice (η εταιρία που εκμεταλλεύεται τη συνδρομητική τηλεόραση συνεργασία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έπιασαν κάποιους που μοίραζαν πειρατικά το σήμα της Nova.
Και αναρωτιέμαι, πότε αποφάσισε το δημόσιο ότι έχει αρκετή αστυνομική δύναμη στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για να διαθέσει πόρους για να υπερασπιστεί την εμπορική πολιτική της Multichoice;
Διότι το κανάλι σαφώς μπορεί να διαθέσει τεχνικό εξοπλισμό που θα αποτρέπει την πειρατεία.
Μπορεί επίσης μειώνοντας αρκετά την τιμή της συνδρομής να αποκτήσει πολύ περισσότερους συνδρομητές. Εδώ και χρόνια οι συνδρομητές αναφέρονται να είναι περίπου 350.000 προφανώς λόγω της αλμυρής τιμής. Μια μείωση είναι σίγουρο πως θα έφερνε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, αναιρώντας παράλληλα (σε σημαντικό ποσοστό), την ανάγκη να μπει κάποιος σε παράνομο κύκλωμα διαμοιρασμού σήματος.

Αλλά το να επιστρατεύονται κρατικοί υπάλληλοι σ’ αυτή την αποστολή τη στιγμή που επείγει να αντιμετωπιστούν σαφώς μεγαλύτερα θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος…;
Με μοναδικό αποτέλεσμα την περιφρούρηση της κερδοσκοπίας της Nova…;

Όπως ομοίως εξοργιστικό είναι το να βλέπεις αστυνομικούς σε μια Αθήνα με εγκληματικότητα που χτυπάει κόκκινο, να κυνηγάνε τις τσάντες - μαϊμούδες για να μη διαταραχθεί η τιμή της αυθεντικής Louis Vuitton.

6 σχόλια:

dmast είπε...

Αναρωτιέμαι, γιατί να πληρώσει κανείς για να δει τηλεόραση.

ανεστης είπε...

Διότι μερικές φορές τα ειδικού ενδιαφέροντος κανάλια έχουν τόσο περιορισμένο κοινό που δεν μπορούν να είναι κερδοφόρα απο διαφήμιση.
Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να πληρώσω ένα λογικό ποσόν για να απολαύσω το History Channel ή για να δω τα εκπληκτικά ντοκυμαντέρ Life του BBC.
Τον Λαζόπουλο ας τον δει το κοινό του τζάμπα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ πάντως ουδέποτε έγινα συνδρομητής σε τέτοια κανάλια. Κάποιες φορές ήθελα το History ή το National geographic ή το Discovery, αλλά βολεύτηκα με το διάβασμα στο διαδίκτυο και τα ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΊ (αν και μερικά είναι πολύ της υποκουλτούρας και της παπαριάς).

Spyros είπε...

Να παίξω το δικηγόρο του διαβόλου και να πω πως και το δημόσιο έχανε πολλά χρήματα απο τους φόρους, ΦΠΑ κτλ, λόγω του ότι 30.000(!) άτομα έβλεπαν NOVA παράνομα. Έχει μια λογική λοιπόν η ανάμειξη του δημοσίου στην υπόθεση.

Μη μπούμε στην λογική "δεν θα είχαν και οι 30000 Νοβα αν ήταν να πληρώνουν". Οκ. Κάποιες χιλιάδες απο αυτούς θα είχαν όμως.

ανεστης είπε...

Αυτό Σπύρο δεν σημαίνει και πολλά σε ένα κράτος όπου η φοροδιαφυγή πάει σύννεφο, όπου κανείς ποτέ δεν έκανε "ντου" στα σκυλάδικα όπου επίσης τα ποσά που διαφεύγουν είναι απίστευτα.

Πρόσεξε: δεν λέω οτι ήταν καλό και θεμιτό το κλέψιμο του σήματος, λέω οτι η Nova μπορεί να το αντιμετωπίσει και χωρίς την επιστράτευση των κρατικών αστυνομικών δυνάμεων.

Spyros είπε...

Δε διαφωνώ, απλά πρόσθεσα στο θέμα μια παράμετρο που δεν υπήρχε στο αρχικό σου κείμενο.