26/3/10

Liebe Deutsche Freunde...

Αγαπητοί Γερμανοί φίλοι:

Έχετε ένα δίκιο. Αν δεν ήταν τόσο βαθύτατα διεφθαρμένο κράτος η Ελλάδα, δεν θα υπήρχαν ελλείμματα, προφανώς η κατάσταση της οικονομίς θα ήταν καλύτερη, τα δημόσια ταμεία πιο υγιή. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως εσείς θα είχατε ακόμα έναν πελάτη για τα συστήματα της Siemens, για τα αυτοκίνητα της Daimler / Mercedes.

Ναι, ξέρουμε, το γεγονός οτι αποκαλύπτονται τα λαδώματά σας από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού δεν σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν λαδώνουν. Απλά τα δικά τους λαδώματα δεν αποκαλύπτονται, ενώ χρησιμοποιούνται μέχρι και οι κρατικές τους υπηρεσίες και τα Echelon για να αποκαλυφθούν τα λαδώματα των Γάλλων και των δικών σας...

Επίσης μην ανησυχείτε, στην Ελλάδα δεν θα σας κατηγορήσει κανείς επειδή λαδώσατε. Αυτό είναι το σύστημα, όπως στη Νιγηρία. Αν δεν πέσει το λαδάκι δεν αγοράζουμε ούτε γάζες, ούτε κωλόχαρτο για τα νοσοκομεία.

Σας κατηγορούμε όμως επειδή κάνετε τους ανήξερους. Κάνετε πως δεν σας νοιάζει για το πως δημιουργήθηκαν τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα, ενώ ξέρετε πολύ καλά πως η ίδια η διαφθορά που τα δημιούργησε είναι αυτή που σας έδινε δουλειές.

Τώρα δηλαδή που ο ΟΤΕ ψωνίζει ηλεκτρονικά Huawei απο την Κίνα αντί για τα δικά σας, πως σας φάνηκε; Φαντάζομαι όπως φάνηκε και σ' εμάς όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Ο Κινέζος ίσως κάνει πιο καλά που χρηματοδοτεί με κρατικό χρήμα τα προιόντα του για να βγουν φθηνότερα, αντί να χρεώνει στην τελική τιμή και το λάδωμα (αν και τίποτε δεν αποκλείει οτι συμβαίνουν και τα δύο).

Ε, αυτό προσπαθούμε να σας πούμε τόσο καιρό: Για εσάς δουλεύουμε! Η ενδεχόμενη βοήθειά σας θα σας εξασφαλίσει αγορά και στο μέλλον, θα συνεχίζουμε να ψωνίζουμε απο εσάς. Αν όμως "αυτοδιορθωθούμε" μπορεί να ψωνίζουμε απο τον φθηνότερο και τότε θα μείνει όλη η Ευρώπη άνεργη.

Είδατε που κι εμείς είμαστε χρήσιμοι όπως είμαστε;

(Στη φωτογραφία οι έλληνες υπουργοι, γραμματείς, πρόεδροι επιτροπών και λοιποί συγγενείς, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των μειοδοτικών διαγωνισμών "αερο-φωτογραφίζοντας" τον νικητή).

6 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι, λίγο άσχετο, βρε Ανέστη,μήπως ξέρεις να μου πεις; Γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε απο τους Κινέζους, που ακούστηκε, ότι μας έγινε πρόταση με χαμηλότερο επιτόκιο;Aναστατώθηκε βέβαια όλη η Ευρώπη σ'εκείνη την συνάντηση του Υπουργού με τους Κινέζους και ειπώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.. υπάρχει όρος στα κράτη μέλη; Kαι αν υπάρχει και το παραβιάζαμε με δικαιολογία το ώφελος της χώρας μας τί διακινδυνεύαμε;

ανεστης είπε...

Οι Κινέζοι ήδη έχουν προσφερθεί όχι μόνο να μας δανείσουν αλλά και να αγοράσουν περισσότερο λιμάνι, να εκσυγχρονίσουν το σιδηροδρομικό μας δίκτυο κι άλλα πολλά.
Κι αυτό επειδή η μεταφορά αγαθών απο Πειραιά προς Ευρώπη με τρένο, τους γλυτώνει μια εβδομάδα απ όσο χρειάζονται για τα δυτικοευρωπαικά λιμάνια.

Απο την άλλη όμως κανείς στην ευρωζώνη δεν τρελαίνεται με την ιδέα να βάλουν τους Κινέζους στο παιχνίδι του να αγοράσουν και να πουλάνε ευρώ και δολάρια κατα βούληση (σημείωσε οτι ήδη έχουν ένα σκασμό αμερικάνικα ομόλογα). Αυτό θα έκανε το ευρώ ψιλοέρμαιο στις ισοτιμίες.

kariatida62 είπε...

Πολύ ωραία, λοιπόν γιατί δεν εκβιάζαμε την κ. Μέργκελ μ'αυτό το σενάριο; Nα μου πεις τώρα για να παίξεις τέτοια παιχνίδια χρειάζονται...κότσια!
Πιο εύκολα είναι στριμωχθεί ο ελληνικός λαός!

ellinaki είπε...

Αχ αυτή η Άγκελα. Μια χαρά τα πηγαίναμε τόσα χρόνια. Έτρεχαν οι μιζούλες με τη Siemens, κάτι εργάκια με τη Hochtief κλπ κλπ, αλλά και εμείς δίναμε χαρά στα σκέλια των Γερμανών τουριστριών (sic).

Τώρα τί θα αποκάμνουμε χωρίς αυτή την υπέροχη ανταλλαγή υπηρεσιών; Θα μπορούσαμε ίσως να στραφούμε προς Σκανδιναβικές χώρες ώστε να αποκτίσουμε παρόμοιο ισοζύγιο :)

ανεστης είπε...

Άσε δράμα, τώρα θα πρέπει να ξεβολευτούμε χοντρά και η Volvo δεν έχει το πρεστίζ της Μερσεντέ...

ανεστης είπε...

@kariatida
Μην ξεχνάς πως στο ευρώ συμμετέχουμε κι εμείς.