21/5/10

Ευθύνη εξ αδιαιρέτου

Δεν ξέρω αν είδατε το σημερινό σχόλιο του Φοίβου Καρζή στο Freecity. Αν δεν το διαβάσατε κάντε το για να δείτε πολύ ενδιαφέροντα όπως τα παρακάτω:


...Έχουν δίκιο να εξοργίζονται οι πολιτικοί με την επικράτηση του λαϊκισμού. Αλλά πριν ρίξουν το λίθο του αναθέματος σε αυτούς που εκστομίζουν τα χυδαία συνθήματα κατά του Κοινοβουλίου, ας κοιτάξουν λίγο τι μαθαίνει κάθε μέρα αυτός ο κόσμος για όσα ωραία συμβαίνουν μέσα από το Περιστύλιο.

Μαθαίνει, ας πούμε, ότι πρώην βουλευτές, πρώην γενικοί γραμματείς και ειδικοί φαρισαίοι έχουν διοριστεί συλλήβδην με ελάχιστες ημέρες προϋπηρεσίας σε καλοπληρωμένες θέσεις μονίμων υπαλλήλων. Προνομιούχων ως υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων.

Μαθαίνει, επίσης, ότι για το διορισμό τους υπήρχε νόμος, ψηφισμένος από όλα τα κόμματα της Βουλής με μια μόνον εξαίρεση.

Μαθαίνει ότι η Βουλή και ο πρόεδρός της ενέκριναν αυτούς τους διορισμούς, διότι το έλεγε ο νόμος και οι αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου της Βουλής, που παραμένει βουλευτής. Και αφού ήταν νόμιμο, διορίστηκαν.

Αλλά από την περίφημη συνέντευξη Βουλγαράκη, σε αυτή τη χώρα είναι ξεκάθαρο πως άλλο είναι το νόμιμο κι άλλο είναι το ηθικό. Και το πλήθος απέξω δεν αμφισβητούσε τη νομιμότητα των πράξεων του κ. Κακλαμάνη, του κ. Σιούφα, του κ. Πετσάλνικου και όλων των υπολοίπων που με την ψήφο τους ανέχθηκαν και ενέκριναν αυτούς τους διορισμούς. Την ηθική τους αμφισβητούσε. Και δεν νομίζω ότι τα στοιχεία που δείχνουν διπλασιασμό των υπαλλήλων της Βουλής με σταθερούς ρυθμούς που αυξάνονται συστηματικά τις εκλογικές χρονιές επιδέχονται αμφισβήτηση.

Κι αν το έκαναν όλοι, για τον καθένα μπορεί να είναι αθωωτικό, ή μάλλον απαλλακτικό. Αλλά για το σύνολο απλώς δικαιώνει την ιδέα ότι η ευθύνη είναι εξ αδιαιρέτου. Δηλαδή, με απλά λόγια, δικαιώνει τη λογική του “όλοι ίδιοι είναι” και “να φύγουν όλοι”....

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό άρθρο.Συμφωνώ απολύτως...