25/5/10

Ζηλεύω!

Αναπαράγω απο τα "ΝΕΑ"

"Ολα τα γυµνάσια της Γαλλίας θα προβάλλουν στο εξής κλασικές ταινίες, όπως ο «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Ουέλς και τα «400 χτυπήµατα» του Φρανσουά Τριφό, σε µια προσπάθεια οι µαθητές να κατανοήσουν καλύτερα την έβδοµη τέχνη αλλά και τους αγώνες της πραγµατικής ζωής.

Σε κάθε γυµνάσιο της χώρας θα δηµιουργηθεί ένα σινε-κλαµπ µε επικεφαλής έναν καθηγητή και πέντε µαθητές, οι οποίοι θα καταλήξουν σε περίπου 200 ταινίες: από αριστουργήµατα του βωβού κινηµατογράφου έως σύγχρονες ταινίες τέχνης, καθώς και ταινίες από διαφορετικές χώρες και ηπείρους.

Η επιλογή θα γίνει έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία όλων των µαθητών κάθε σχολείου. Στις προβολές οι µαθητές θα µπορούν να καλούν τους γονείς τους αλλά και φίλους. Κατόπιν οι καθηγητές θα τους προτρέπουν να συζητήσουν γύρω από την ταινία.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισµού Φρεντερίκ Μιτεράν, η προβολή ταινιών στα σχολεία θα διδάξει στους µαθητές πολλά πράγµατα για την πραγµατικότητα στον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Ο "Πολίτης Κέιν" είναι µια σηµαντική ταινία για να καταλάβει κάποιος τους µηχανισµούς της εξουσίας, τους µηχανισµούς της φιλοδοξίας, τόνισε. «Και µπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση µε σύγχρονες προσωπικότητες».

5 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Aυτά τα ζηλεύω κι'εγώ!!!

dimitris είπε...

Ανεστη καλημερα, εχω ενα φιλαρακι απο τα ''παλια'' καθηγητρια σε λυκειο-γυμνασιο στο Κορθι της Ανδρου, αυτα τα ''κολπα'' τα εχει ''εφαρμοσει'' εδω και 2 χρονια σ'αυτη την ''τρυπα'' της πατριδας μας, εχει και ενα ιστολογιο και εχει προτρεψει και τους μαθητες να εχουν δικο τους,''αργησαν'' οι ΄΄συμμαχοι'' Γαλλοι για τετοιες ιδεες, η φιλη μου ειναι η gyristroula η anemomylos2, αν εχεις ορεξη μπες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτά φωνάζουμε οι εκπαιδευτικοί για πόσα χρόνια. Εμείς στο δήμο μας ήδη εδώ και δύο χρόνια εκπαιδεύουμε καθηγητές για κάτι τέτοιο. Στην ουσία όμως μένουμε μόνο στην εκπαίδευση, γιατί το κράτος δεν αναπτύσσει το συγκεκριμένο τομέα. Και όχι μόνο ταινιοθήκες, αλλά να δημιουργούν και δικές τους ταινίες οι μαθητές...

ανεστης είπε...

Δημήτρη, Δήμο
Χαίρομαι που παίρνονται πρωτοβουλίες απο ανθρώπους που σέβονται τη δουλειά τους και έχουν ακόμα το κουράγιο να δημιουργούν.
Το "κράτος" απο καιρό έχει σταματήσει να μπορεί να δημιουργήσει το νέο και το κοινοτόμο, ακόμα κι όταν έχουν θητεύσει στο υπουργείο Παιδείας νέοι πολιτικοί. Και δεν πείθομαι πως όλοι αυτοί που περασαν απο εκεί (της ΝΔ συμπερολαμβανομένης!!! -έτσι για να δείτε τι καλός άνθρωπος που είμαι) ήταν κανοί ιδεών και προθέσεων.
Νομίζω πως το εκπαιδευτικό κατεστημένο είναι το μεγαλύτερο φράγμα σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τι λέτε εσείς;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα στο τελευταίο σχόλιό σου, Ανέστη.