1/6/10

Χοντρός τζόγος στην ανατολική Μεσόγειο


Εξαιρετικά πολωμένη η περίοδος στην ανατολική Μεσόγειο. Και οι τόσοι θάνατοι ανθρώπων που ήθελαν ειρηνικά να φτάσουν με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την εξαγωγή καθαρών συμπερασμάτων. Ειδικά τώρα που είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένα τα πράγματα.

Ο στολίσκος θα μπορούσε να παρεμποδιστεί χωρίς θύματα εντός των χωρικών υδάτων.
Αντ' αυτού επιλέχθηκε η "πειρατεία" σε διεθνή ύδατα. Που αυτομάτως κάνει την αντίσταση του πληρώματος του "Mavi Marmara" να είναι νόμιμη άμυνα σε ένα παράνομο ρεσάλτο. Μπορεί λοιπόν οι τύποι να είναι τραμπούκοι αλλά δεν είναι ανόητοι τραμπούκοι, πάντα έχουν ένα στόχο πίσω απ΄την κάθε επίδειξη δύναμης.

Η προκλητική δολοφονία των ακτιβιστών ήταν μεν εξοργιστική, αλλά προκάλεσε μια κρίση που απάλλαξε τον Νετανιάχου απ΄το να πρέπει να μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Ομπάμα.
Το Μάρτιο σε επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ (σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν το αντι-ιρανικό μέτωπο), προκλήθηκε μια εποικιστική κρίση που ανάγκασε τον αντιπρόεδρο να φύγει εσπευσμένα και θυμωμένος καταγγέλλοντας το Ισραήλ για την πολιτική του αυτή.
Από τότε υπάρχει αυτή η κρίση που υποτίθεται πως θα εξομαλυνόταν με την συνάντηση των ηγετών.

Ο Νετανιάχου φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να πρέπει να μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, μια χαρά τον "βολεύει" αυτός ο απίστευτης σκληρότητας αποκλεισμός της Γάζας. Κι αυτό γιατί μέσω του ανθρωπιστικού δράματος (60% των Παλαιστινίων εκεί πεινάνε) συνεχίζει να πυροδοτεί το φανατισμό που ανέδειξε σε ηγετική δύναμη τη Χαμάς. Και ο φανατισμός, οι επιθέσεις, το πρόβλημα διατηρεί την "κατάσταση απειλής" του Ισραήλ με αποτέλεσμα να πρέπει να εξοπλίζεται αφειδώς από τις ΗΠΑ ακόμα και κάτω από φαινομενικά "ψυχρές" σχέσεις.

Αυτοί οι τραμπουκισμοί όμως δυσκολεύουν τη συστράτευση που ζητούν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν όπως είπαμε. Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με "διπλωματική χρεωκοπία", βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και αργά αλλά σταθερά γίνεται βαρίδι στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Για να δούμε πόσο ακόμα θα φτουρήσει ο ακραίος Νετανιάχου...

3 σχόλια:

dimitris είπε...

Και αν ητανε το ''χτυπημα'' για να ''κοντυνουν'' τον ερτογαν, αν ετοιμαζουν επεμβαση στο ιραν, σιγουρα θα θελουν τους στρατηγους της αγκυρας σε ρολο πρωταγωνιστικο.

ανεστης είπε...

@dimitris
Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία πάντως ο Ερντογάν έχει πολλούς πόντους ενώ αντίθετα έχουν κοντύνει τα πόδια των στρατιωτικών.

Khlysty είπε...

Κατά την άποψή μου, η πειρατεία ήταν ένα μήνυμα του Ισραήλ προς την Τουρκία, η οποία, εκτός από τη μοναδική ισλαμική χώρα με υποφερτές σχέσεις με το Ισραήλ, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, μέσω των ανοιγμάτων που κάνει ο Ερντογάν στις χώρες της περιοχής και την καλή του σχέση με τους Παλαιστινίους. Ουσιαστικά, το Ισραήλ επιχείρησε -με εξαιρετικά άστοχο τρόπο- να πει στον Ερντογάν να κάτσει φρόνιμα. Απλώς, ο ακραίος του τραμπουκισμός του γύρισε μπούμερανγκ και τώρα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...