30/9/10

Το τέλος του Τύπου, η αρχή της νοσταλγίας.

Όλοι μιλάνε για το τέλος των εφημερίδων και των βιβλίων στη νέα εποχή των κοινωνικών δικτύων, των ηλεκτρονικών εκδόσεων, των ebooks και των ipads.

Και ίσως έχουν δίκιο, η κρίση που περνάει τώρα ο Τύπος, εφημερίδες και περιοδικά είναι πραγματικότητα. Όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνεται πια από το διαδίκτυο, οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών σταθερά μειώνονται.

Και όταν περάσουν τα χρόνια και η επικράτηση των ηλεκτρονικών εκδόσεων θα είναι καθολική, όταν θα φτάσει κάθε δραστηριότητά μας να εξαρτάται απο την ύπαρξη συσκευών και ενέργειας, οι geeks προφήτες της νέας εποχής, θα μετατραπούν σε vintage lovers και θα δίνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να πιάσουν στα χέρια τους μια τσαλακωμένη τυπωμένη εφημερίδα, ένα χιλιοδιαβασμένο βιβλίο και να νοιώσουν την ένοχη ευχαρίστηση της αφής του αντιοικολογικού χαρτιού.

Τότε θα βλέπουν με νοσταλγία βίντεο σαν αυτά:




2 σχόλια:

dimitris είπε...

Aνεστη καλησπερα, πολυ ωραια τα βιντεο, επειδη ειμαι στον χωρο και κατι ''τετοια'' με αγγιζουν, οπως σε ολους τους τομεις παραγωγης ετσι και στον τυπο βρηκαν ευκαιρια για να κανουν παιχνιδι και καθε ειδους μειωσεις, την ανοιξη ειχανε ''μαζευτει'' οι ''κορυφες'' του παγκοσμιου τυπου, μιλησαν για τις μειωσεις των πωλησεων, τις οικονομικες μειωσεις απο τα εσοδα των διαφημησεων, τα ενθετα και εντελει ''διεγνωσαν'' οτι ο τυπος θα περασει μια μεγαλη και σοβαρη κριση, αλλα μετα θα ''παρει'' το ''κομματι'' που του ανηκει, το ιδιο εγινε και σε μια ''μαζωξη'' στην Ισπανια, οπου απο την χωρα μας πηρε μερος ο .......................Ψυχαρης, τα ιδια περιπου ειπωθηκαν, με κεντρικο αξονα την μειωση του κοστους [μειωση προσωπικου, μειωση αποδοχων, ελευθερες συμβασεις μεταξυ εργοδοσιας και εργαζομενων, καταργηση των δωρων-cd, βιβλια-και των ενθετων], επιστροφη των εφημεριδων σε λιγες σελιδες και ενσωματωμενων ενθετων στην εφημεριδα.

Εγινε η ενημερωση στους ''ομοσταυλους'', κατι σαν την ναυτιλια περναει κριση, αλλα συνερχεται.

Και εδω ειχαν ''μαζευτει'' γυρω στον Ιουλη οι ''εκδοτες'', Ψυχαρης, Τεγοπουλου, Μπομπολας και ηδη εχουμε τα πρωτα δειγματα ''γραφης''-απολυσεις, μειωσεις μισθων, ''κοψιμο'' ενθετων και ''κατεβασμα'' του τιραζ-, μυρωδια απο χαρτι και μελανι λοιπον θα εχουμε για πολλα χρονια ακομα...

ανεστης είπε...

Γειά σου Δημήτρη
Προφανώς και θα έχουμε χαρτί και μελάνι, σχηματικά μιλούσα, αλλά είναι γεγονός πως οι πωλήσεις των εφημερίδων έχουν πέσει αρκετά.
Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά κυρίως έχει να κάνει -σε παγκόσμιο επίπεδο- και με την πληθώρα διαθέσιμων Μέσων (ειδικά στο ιντερνετ), το διαθέσιμο χρόνο απο μεριάς του αναγνώστη / καταναλωτή αλλά και -στο τοπικό μας επίπεδο- με τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημοσιογραφία των εντεταλμένων (βλ. τους εκδότες που ανεφερες).
Νομίζω πάντως πως τώρα και παρά την αγάπη του χαρτιού και του μελανιού, είναι η σωστή στιγμή για ανεξαρτητες δημοσιογραφικές (και απολυμένες ίσως) φωνές απο ιντερνετικά αδέσμευτα στέκια.
Ίδωμεν...