20/12/10

Η Apple, η Infoquest και η χαμένη τιμή του aftersales service.

Επειδή είμαι φανατικός θιασώτης της λογικής του να διατηρείς μια συσκευή σε λειτουργία όσο περισσότερο μπορείς, σκέφτηκα να απευθυνθώ στην ελληνική αντιπροσωπεία της Apple για να αλλάξω την ήδη νεκρή μπαταρία ενός iPod touch που είχα αγοράσει πριν απο δύο χρόνια.

Όσοι νόμιζαν πως η αλλαγή απο την αξέχαστη Rainbow στην Infoquest που ανέλαβε την αντιπροσώπευση θα άλλαζε τα πράγματα προς το καλύτερο βγήκαν γελασμένοι.

Η διαδικασία λοιπόν για να αλλάξεις μια ρημαδομπαταρία είναι η εξής: Πρέπει να καταθέσεις τη συσκευή (ή στο κατάστημα στο Κολωνάκι ή στην Καλλιθέα), να πληρώσεις 35 € (για "έλεγχο") και μετά να σου πουν πόσα πρέπει να πληρώσεις για την αλλαγή μπαταρίας.

Αν δηλαδή το κόστος αλλαγής της μπαταρίας σου βγει υπερβολικό, αποφασίζεις να πετάξεις τη συσκευή έχοντας πληρώσει 35€ χωρίς λόγο. Προφανώς για να σου πει το σέρβις μετά τον έλεγχο, "θελει αλλαγή μπαταρίας", κάτι που ήξερες εξαρχής δηλαδή.

Η πλάκα είναι οτι στο τηλέφωνο αρνούνται να σου πουν πόσο θα κοστίσει η μπαταρία γιατί η Apple λέει τους κάνει "προσφορά" ανα συσκευή. Δηλαδή ολόκληρη αντιπροσωπεία δεν έχει στοκ απο μπαταρίες και περιμένουν κάθε φορά να μάθουν πόσο θα αγοράσουν μία μπαταρία!

Καταλάβατε δηλαδή: Το κόλπο είναι να "τρέχουν" τα 35άρια ευρώ.

Φαίνεται πως τελικά κάθε εταιρία που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την Apple πιστεύει πως κληρονομεί καταναλωτές-ομηρους.

Τελικά μετά απο μαραθώνιες διαβουλεύσεις στα τηλέφωνα, έμαθα πως το κόστος για μια αλλαγή μπαταρίας στο iPod32G θα στοιχίσει 150€ περίπου!!! (καινούρια η συσκευή πουλιέται περίπου 270€). 150 ευρώ! Για μια μπαταρία που κανονικά δεν θα έπρεπε να στοιχίζει πάνω απο 15 ευρώ (τόσο στοιχίσουν οι αντίστοιχες μπαταρίες τηλεφώνων HTC).

Μετά απο όλα αυτά συνεχίζετε να λιγουρεύεστε iPhone και iPad και λοιπές συσκευούλες που θα απαιτούν εκτός του ποσού αγοράς και ετήσιο ενοίκιο; Συνειδητοποιείτε για ποιό χρονικό ορίζοντα χρήσης πληρώνετε τα χρήματα της αγοράς των πανάκριβων Apple;

Καταλάβατε τώρα γιατί σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες μάρκες δεν μπορείτε να αλλάξετε μόνοι σας μπαταρίες στις συσκευές της Apple παρά το γεγονός οτι στα 2 χρόνια όλες σχεδόν οι μπαταρίες έχουν περάσει το προσδόκιμο ζωής τους;;;

Και τώρα που εμπεδώσαμε οτι η Apple σας ενθαρύνει να πετάξετε τις παλιές συσκευές σας και να αγοράσετε νέες ή να της πληρώσετε τα ίδια χρήματα που θα κέρδιζε απο την πώληση μιας νέας συσκευής για μια απλή αποκατάσταση της παλιότερης, δείτε αυτό το διαφωτιστικό βίντεο που είδα στο καλό ιστολόγιο του Νίκου Αναγνώστου.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτη η Apple. Αν τα όσα γράφεις για την μπαταρία ευσταθούν και στο ελάχιστο είναι απαράδεκτοι αυτοί οι κύριοι.
Και το βιντεάκι εντυπωσιακό. Μήπως πράγματι πρέπει να ξεκινήσουμε μια ‘Take back” εκστρατεία;

ανεστης είπε...

@teleytaios
Φυσικά και θα έπρεπε να αρχίσουμε με οργανωμένη πίεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αλλά με ποιές καταναλωτικές οργανώσεις που είναι όλες εξαφανισμένες;

Άσε που τώρα με τόσα προβλήματα λόγω κρίσης δεν πιστεύω πως θα έχουμε άμεσο αποτέλεσμα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι η γνωστή τακτική να παράγουμε ένα προϊόν που να πληρώνεται μετά προκειμένου να συντηρείται. Στα κινητά γίνεται μέσω της χρήσης/σύνδεσης, αλλού με τις μπαταρίες, αλλού με τη συντήρηση. Αυτό έκαναν και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, αλλά τελικά άλλαξαν το τροπάρι και λίγο περιορίστηκαν... Θα αλλάξει και η apple, προκειμένου να συνεχίσει να πουλάει.

ανεστης είπε...

Δήμο προς το παρόν δεν βλέπω να πιέζεται ιδιαίτερα η Apple. Οι πάροχοι το προωθούν γιατί τους δίνει έσοδα απο data.
Ίσως πάντως να στριμωχτούν απο το Android που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Για να δούμε...

Πάντως τέτοια ξετσιπωσιά σαν αυτή που περιγράφω δεν έχει προηγούμενο.

Liakada είπε...

Καλα που πηγες κι εμπλεξες? Με την Infoquest! δεν ηξερες να μου πεις!Δεν ρωταγες? Ο κοσμος περνει HTC ( ασυζητητι) εκτος αν δεν βολευεται με τα πενακια ...
Ποσα δινεις για ενα 2nd hand HTc3300?

ανεστης είπε...

@Liakada
Δεν προσέχεις, δεν προσέχεις και θα σε μαλώσω. iPod touch είπα κι όχι iphone.
HTC χρησιμοποιώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Εσύ πόσα δίνεις για ένα HD2;
Γιατί απ ότι καταλαβα έχεις μείνει πίσω, αφού ακόμα μιλάς για πεννάκια....

K-Top είπε...

Είναι μεγάλα κοπρόσκυλα στην apple. Άρχισα να την κάνω και εγώ σιγά σιγά... Το iMac πήρε πόδι και περιμένω να ωριμάσουν λίγο τα win phones για να πάρει πόδι και το iphone (τα android θέλουν δουλειά ακόμα για να πιάσουν επίπεδο iphone).

Επίσης, δες και αυτο: http://arkoudos.com/blog/?p=2518

Argonaytis είπε...

Δυστυχώς και μετά από τόσα χρόνια έτσι είναι τα πράγματα ακόμη πόσο προφητικός ήσουν....Μονο αν τους κλείσει η Apple και φτιάξει δικό της μαγαζί θα γλιτώσουμε από αυτούς